Δευτέρα , 25 Σεπτεμβρίου 2023

Βουτιά για τις τιμές του φυσικού αερίου

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου την Πέμπτη εν μέσω ενδείξεων ότι οι εργασιακές διαφορές στο μεγαλύτερο εργοστάσιο για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία θα επιλυθούν, κάτι που μετριάζει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο διακοπής της τροφοδοσίας από απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι εκπρόσωποι εργαζόμενων σε εργοστάσιο της Woodside Energy Group Ltd εξετάζουν μια “ισχυρή προσφορά” από την εταιρεία μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το βράδυ της Τετάρτης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τα futures βρέθηκαν να κατρακυλούν έως 21%, το περισσότερο από τον Μάρτιο του 2022, καθώς επιστρέφει η αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Οι ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν ιδιαίτερα ευαίσθητες σε πιθανούς κινδύνους στην προσφορά μετά τους κλυδωνισμούς που γνώρισαν το 2022 λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που οδήγησε σε ακραία εκτίναξη των τιμών σε ιστορικά υψηλά.

Ακόμα και με την πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών φυσικού αερίου στο 90%, η Ευρώπη χρειάζεται μια συνεχιζόμενη ροή υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις παγκόσμιες αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο μια παρατεταμένη διακοπή της τροφοδοσίας από την Αυστραλία, που τροφοδοτεί την Ασία, θα μπορούσε να οδηγήσει τις προμήθειες από τις ΗΠΑ ή το Κατάρ σε άλλες αγορές, διακόπτοντας την τροφοδοσία της Ευρώπης.

Ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία στις συνομιλίες με την Woodside, οι συνομιλίες που πραγματοποιεί η Chevron Corp. με σωματεία σε δύο εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία ακόμα συνεχίζονται. Ένα αδιέξοδο εκεί θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο περίπου 24,5 εκατ. τόνους ετήσιας παραγωγικής ικανότητας ή περίπου το 5% της παγκόσμιας υγροποίησης φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε αυτό το κλίμα το ολλανδικό συμβόλαιο του φυσικού αερίου – το συμβόλαιο αναφοράς για την Ευρώπη – χάνει 17% στα €30,48 ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.

Πηγή:  capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares