Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

«Βουτιά» €5 δισ. στα έσοδα λόγω κορωνοϊού

Τι προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 – Ανησυχητική η εικόνα της αγοράς εργασίας – Στο τρίτο τρίμηνο η ύφεση ήταν η μεγαλύτερη στην ΕΕ, αν και μικρότερη από την αναμενόμενη – Ποιες οι προοπτικές της οικονομίαςΈνα «βουνό» χρεών από απλήρωτους φόρους κληροδοτεί το 2020 στο 2021, όπως επισημαίνει στην Έκθεση Γ΄Τριμήνου το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, εφέτος η υστέρηση εισπράξεων από φόρους στο 9μηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου ανέρχεται ήδη σε 5,250 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος (δηλαδή τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ) εκτιμάται από το ΓΠΒ ότι οφείλονται σε αναστολές και μετάθεση πληρωμών για το 2021.

Η Έκθεση τονίζει τις αβεβαιότητες που καθορίζουν τον υπό εκτέλεση αλλά και τον υπό ψήφιση Κρατικό Προϋπολογισμό. Διαπιστώνει ότι η Ύφεση στο γ΄τρίμηνο ήταν η χειρότερη στην ΕΕ, αλλά ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Το ίδιο υποστηρίζει και για την ανεργία που συγκρατήθηκε από ειδικά μέτρα που ελήφθησαν. Για το 4ο τρίμηνο όμως, προβλέπει επιδείνωση λόγω έξαρσης της πανδημίας και των νέων περιοριστικών μέτρων (lockdown) που τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές Νοεμβρίου.

Δεδομένου πάντως το Γραφείο αποτελεί πρωτίστως επιστημονικό και γνωμοδοτικό όργανο στην υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων, πηγές του Γραφείου επεσήμαιναν ότι:

  • είναι αυτονόητη η αναγκαιότητα να έχει κάθε χώρα ισορροπημένα Οικονομικά γιατί αλλιώς θα βρει μπροστά της το υψηλό χρέος. Και το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να ασκεί την εποπτεία αυτή.
  • για την περίοδο μετά το 2022 και την δημοσιονομική χαλάρωση που σήμερα ισχύει, «είναι προφανώς εύλογη και η πρόταση του ΔΝΤ να δοθεί για όλες τις χώρες δημοσιονομικός χώρος» για ομαλή επαναφορά των δημόσιων οικονομικών, αντί να επιδιωχθεί μία «βίαιη προσαρμογή» μετά την υγειονομική κρίση.
pinakas-proypologismou

Ειδικά για την χώρα μας, η Έκθεση επισημαίνει ότι:

Oι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να καθορίζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -11,7% (σε ετήσια βάση) και αποτελεί τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πληθωρισμός παραμένει σε αρνητικό έδαφος (-2,0% τον Οκτώβριο) και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έφτασε τα 8,6 δις ευρώ το εννεάμηνο (από 90 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Η εικόνα της αγοράς εργασίας είναι επίσης ανησυχητική, παρότι λιγότερο δραματική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου, η απασχόληση έχει μειωθεί κατά 2,5% σε ετήσια βάση, όμως η ανεργία παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στο 16,8%, αφενός λόγω της μείωσης του εργατικού δυναμικού κατά 2,8% και αφετέρου λόγω των ειδικών μέτρων διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Επιδείνωση σε σχέση τόσο με πέρυσι όσο και με τον προηγούμενο μήνα παρουσιάζουν τον Νοέμβριο σημαντικοί βραχυχρόνιοι δείκτες όπως ο Δείκτης Οικονομικού κλίματος (ESI) και ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI).

Η δημοσιονομική εικόνα είναι εξίσου προβληματική καθώς την περίοδο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα κοντά στα 7 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε επιδείνωση κατά 10,8 δις σε σχέση με πέρυσι. Αυτό ωστόσο δεν δείχνει να επηρεάζει τις αποδόσεις των τίτλων του ελληνικού δημοσίου που παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές, καθώς συνεχίζουν να στηρίζονται από την εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Θετική εξέλιξη ήταν η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Ωστόσο η έξαρση της πανδημίας και τα νέα περιοριστικά μέτρα (lockdown) που τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές Νοεμβρίου προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, έχουν επιδεινώσει περαιτέρω τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες.

Shares