Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Βουτιά άνω του 2% στην Wall Street με μπαράζ πωλήσεων στο τέλος

 

Με τις πιέσεις να κλιμακώνονται προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές καταγράφοντας σημαντικές απώλειες λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,94% ή 638 μονάδων υποχωρώντας στις 32.272 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης της αγοράς ο S&P 500 έχασε 2,39% διολισθαίνοντας στις 4.017 μονάδες.

Την ίδια ώρα, οι σταθερά υψηλές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων “στραγγάλισαν” για ακόμα μία φορά τους αναπτυξιακούς τίτλους, με αποτέλεσμα ο τεχνολογικά σταθμισμένoς Nasdaq να ηγηθεί των απωλειών με -2,75% και κλείσιμο στις 11.754 μονάδες.

Το δεκαετές ΗΠΑ είδε την απόδοσή του να φτάνει έως και το 3,073% σήμερα, υψηλό από τις 11 Μαΐου, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τερματίζει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της και ετοιμάζεται για αύξηση επιτοκίων.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και πιθανώς ξανά τον Σεπτέμβρη.

Παράλληλα, αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία του πληθωρισμού στο 6,8% το 2022 από το 5,1% προηγουμένως, υποβαθμίζοντας το outlook της ανάπτυξης.

Αν και η αγορά θεωρούσε δεδομένη την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η επικεφαλής της Τράπεζας Κριτίν Λαγκάρντ άφησε ανοικτή την πόρτα για μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβρη, της τάξεως των 50 μ.β. στα πρότυπα της Fed που ακολουθεί πιο επιθετική νομισματική πολιτική.

Η νευρικότητα στην αγορά ομολόγων υποχώρησε γρήγορα πάντως, αλλά όχι τόσο ώστε να αποκλιμακωθούν οι αποδόσεις με εκείνη του 10ετους ΗΠΑ να βρίσκεται στο 3,047% στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Σε αυτό το κλίμα οι τεχνολογικοί τίτλοι βρέθηκαν για ακόμα μία φορά σε κλοιό ρευστοποιήσεων, με την μητρική της Facebook τη Meta να πραγματοποιεί βουτιά 6,4%, ενώ η Amazon σημείωσε απώλειες 4,1%, η Apple 3,6% και η μητρική της Google η Alphabet 2%.

Από το “τεχνολογικό μένος” δεν γλίτωσε ούτε η Tesla, η οποία ξεκίνησε τη συνεδρίαση με άλμα άνω του 4% έπειτα από την αναβάθμιση της UBS σε “buy”, αλλά τελείωσε στο -0,9%.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση του Dow Jones χαρακτηριστικό είναι ότι διασώθηκε μόνο η Home Depot με θετικό πρόσημο αλλά μικρά κέρδη 0,8%, ενώ η Boeing βυθίστηκε κατά 4,2%, η Walt Disney έχασε 3,76% η Visa 3,465 η Goldman Sachs 3,3% η Nike 3,1% και η American Express 3%.

Το βλέμμα της αγοράς είναι στραμμένο πλέον στα αυριανά στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο, τα οποίο αναμένεται ότι θα δείξουν νέα κλιμάκωση του πληθωρισμού κατά 0,7% σε μηνιαία βάση.

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί επίσης σημαντικά κατά 0,5%.

“Προετοιμαζόμαστε για το τι μπορεί να δείξουν τα νέα στοιχεία σχετικά με τον πληθωρισμό αύριο”, τόνισε ο Peter Tuz, πρόεδρος του Chase Investment Counsel.

“Εάν ο συνολικός ρυθμός είναι υψηλός και ο δομικός παρουσιάσει κάποια πτώση, πιστεύω ότι οι αγορές θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτό γιατί θα δείξει ότι τα πράγματα κάπως βελτιώνονται”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η παραμονή του πληθωρισμού σε ανοδική τροχιά φοβίζει τους επενδυτές για την επιθετικότητα της Fed, στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων που έχει ξεκινήσει.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα έχει αυξήσει ήδη κατά 0,75% το βασικό της επιτόκιο και θεωρούνται ως δεδομένες δύο ακόμα αυξήσεις κατά 0,5% η καθεμία στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, την ερχόμενη εβδομάδα και τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται στα υψηλά τριών μηνών (που είναι επίσης υψηλά από το 2008) με το brent να διατηρείται σήμερα πάνω από τα 123 δολάρια το βαρέλι.

 

 

Κατά τα άλλα, τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ κινήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Ιανουαρίου, χωρίς πάντως η αύξηση να υποδηλώνει ανησυχίες για την αγορά εργασίας της χώρας.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουνίου υπέβαλαν αίτημα για λήψη επιδόματος ανεργίας 229.000 Αμερικανοί, αριθμός αυξημένος κατά 27.000 από τον ανοδικά αναθεωρημένο της περασμένης εβδομάδας και σημαντικά παραπάνω από την εκτίμηση αναλυτών για 220.000.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για τα υφιστάμενα επιδόματα απαιτήσεις υποχώρησε ελαφρώς στα 1,32 εκατομμύρια, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 10 Ιανουαρίου του 1970.

Πηγή: capital.gr

Shares