Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Βουλιάζουν και κοροϊδεύουν: Οργή από συνταξιούχους για το «επίδομα κάλπης»- Πίνακας με παραδείγματα του ΣΥΡΙΖΑίικου εμπαιγμού…

Τα πρωτοφανή προεκλογικά κόλπα της τελευταίας στιγμής και ο εμπαιγμός των συνταξιούχων με την περίφημη… 13η σύνταξη, συνεχίζουν να βυθίζουν στην ανυποληψία την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που η αμετροέπεια των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ διεγείρει τα αντανακλαστικά της αρνητικής ψήφου, ενώ και τα νέα από τους αναποφάσιστους προοιωνίζουν μεγάλο εύρος διαφοράς στις επερχόμενες εκλογές.«Η 13η σύνταξη είναι κουτσουρεμένη και το βλέπει όλος ο κόσμος». Η φράση αυτή του προέδρου του ενιαίου δικτύου συνταξιούχων στον ΘΕΜΑ 104,6 περιγράφει τι έζησαν οι συνταξιούχοι από την Παρασκευή όταν και είδαν να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους η «13η σύνταξη».

Όπως εξήγησε ο Νίκος Χατζόπουλος «η 13η σύνταξη είναι κανονικά το 50% της κανονικής σύνταξης. Θα έπρεπε δηλαδή ένας συνταξιούχος των 1.400 ευρώ να πάρει 700 ευρώ και να τα πάρει τα Χριστούγεννα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, δεν θα έπρεπε να γίνει κράτηση 6% για τον ΕΟΠΥΥ τονίζοντας ότι «στο παρελθόν δεν γίνονταν κρατήσεις στη 13η και 14η σύνταξη».

Χαρακτηριστικός της ψυχρολουσίας που έζησαν οι συνταξιούχοι στα ΑΤΜ είναι ο πίνακας που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος και καταγράφει τα χρήματα που πήραν συνταξιούχοι από διάφορα ταμεία.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάγνωση του πίνακα είναι ότι στις τσέπες των συνταξιούχων έφτασε ένα δείγμα από τη μισή 13η σύνταξη που δεν έχει καμία σχέση με τις εξαγγελίες.

Παρ’ όλα αυτά, παρότι αναγνωρίζουν πόσο σημαντικές είναι οι ευρωεκλογές, οι Ελληνες ψηφοφόροι εμφανίζονται αποφασισμένοι να σταθμίσουν την ψήφο τους με βάση πρωτίστως την εσωτερική κατάσταση και πορεία της χώρας, ενώ δεν φαίνεται να δελεάζονται ιδιαίτερα από την παροχολογία και την κυβερνητική προπαγάνδα περί 13ης σύνταξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 8 στους 10 πολίτες (77,1%) που πήραν μέρος στη μέτρηση της Marc την οποία δημοσίευσε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, χαρακτηρίζουν την παροχή που νομοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση «προεκλογικό επίδομα», έναντι μόλις του 19,3% που ενστερνίζεται την κυβερνητική προπαγάνδα ότι πρόκειται για 13η σύνταξη.

Η απόρριψη των κυβερνητικών ισχυρισμών διατρέχει σχεδόν οριζόντια όλες τις κοινωνικές τάξεις και τις ηλιακές ομάδες, ενώ μόνο το 40,5% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές έχει πειστεί ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από προεκλογικό επίδομα.

Ακόμη και μεταξύ των πολιτών που είναι συνταξιούχοι λιγότεροι από 2 στους 5 (18,1%) πείθονται ότι πρόκειται να πάρουν 13η σύνταξη, καθώς την ίδια ώρα το 76,5% θεωρεί ότι θα του χορηγηθεί προεκλογικό επίδομα.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (38,2%) θεωρεί πως περισσότερες πιθανότητες για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού της έχει με κυβέρνηση της Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα είναι μειωμένο στο 27%.

Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της υπερτερούν και στα δύο φύλα, αλλά με υψηλότερο ποσοστό στους άνδρες και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σε ποσοστά που ανεβαίνουν μαζί με την ηλικία και στους άνω των 65 υπερβαίνουν το 50%.

Τα στοιχεία αυτά είναι συμβατά με τις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες στο ερώτημα για το τι θα βαρύνει περισσότερο στην ψήφο τους στις ευρωεκλογές: το 65% πρόκρινε την εσωτερική κατάσταση έναντι του 29,3% που απάντησε ότι προέχουν τα ευρωπαϊκά θέματα και η εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρώπη. Η τάση αυτή μάλιστα είναι ισόρροπη σε όλες τις κατηγορίες των ψηφοφόρων και διατρέχει οριζόντια την ελληνική κοινωνία.

Αντίστοιχες είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα για τη σημαντικότητα των ευρωεκλογών: 3 στους 4 (73,2%) τις θεωρούν σημαντικές και μόνο ένας δεν τους δίνει ιδιαίτερη σημασία. Σημαντικότερες, πάντως, τις θεωρούν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (81,4%) συγκριτικά με όσους έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ (74,3%)

Πηγή πληροφοριών

Shares