Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Βουλή: Το Δημόσιο και η ΕΥΠ δεν προμηθεύτηκαν το λογισμικό Predator

“Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τέτοια σύμβαση”, διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι στη Βουλή


Το Ελληνικό Δημόσιο συμπεριλαμβανομένης της ΕΥΠ ουδέποτε έχει προμηθευτεί το κακόβουλο λογισμικό Predator, είτε άμεσα είτε έμμεσα, διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι που κλήθηκαν να ενημερώσουν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναφορικά με τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, σύμφωνα με το tovima.gr.

Η Επιτροπή συνήλθε κεκλεισμένων των θυρών και με ρήτρα εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας για όσα ειπώθηκαν (για αυτό και δεν μεταδόθηκε από το κανάλι της Βουλής).

Σε ακρόαση είχαν κληθεί ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος ενώ συμμετείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ωστόσο, πρώτοι τον λόγο ζήτησαν και πήραν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι έθεσαν και τις ερωτήσεις τους. Μάλιστα στην αρχή το προεδρείο της Επιτροπής ζήτησε να κλείσουν τα κινητά τηλέφωνα αλλά οι βουλευτές φέρονται να αντέδρασαν.

 

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τα κόμματα ότι το πλαίσιο που έχει η χώρα για τις νόμιμες επισυνδέσεις είναι το αυστηρότερο στην ΕΕ ενώ αναφορικά με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus είπαν ότι ίχνη του έχουν αποκαλυφθεί και στην χώρα μας από το 2018.

Σε ερώτηση αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με συγκεκριμένη εταιρεία που συνδέεται με την εταιρεία που έχει σχέση με το Predator, ειπώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση με την παρούσα κυβέρνηση αλλά επί υπουργίας Τόσκα το 2018 (ΣΥΡΙΖΑ). Ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε χάρτη του 2018 βάσει έκθεσης της Facebook, για την παρουσία παράνομου λογισμικού και στην Ελλάδα ενώ επικαλέστηκε και έκθεση του ευρωκοινοβουλίου για απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, κατά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.

 

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares