Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Βουλή: Εγκρίθηκαν οι συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο…

Πώς ψήφισαν τα κόμματα – Άυριο η ονομαστική ψηφοφορία…

Εγκρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, το βράδυ της Τετάρτης, οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

Την ελληνοϊταλική συμφωνία ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.

Την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία επιψήφισαν, χωρίς το άρθρο 1 για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, οι βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. «Παρών» ψήφισαν οι νομοθέτες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25. Η ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 1 θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης.

«Ναι» στις δύο συμφωνίες από το ΚΙΝΑΛ – Όχι το ΚΚΕ

Η Φώφη Γεννηματά, αφού μίλησε για την ανάγκη εθνικής ενότητας, επανέλαβε την θέση του Κινήματος Αλλαγής για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει και να δεσμευτεί για τις κόκκινες γραμμές στα εθνικά μας θέματα.

«Δεν ψηφίζουμε ούτε ΠΑΡΩΝ ούτε ΑΠΩΝ σε αυτό το καίριο ζήτημα. Το ΚΙΝΑΛ, δεν κρύβει το κεφάλι στην άμμο. Σε ότι αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο να είναι πολύ ξεκάθαρη η θέση σας ότι μία τέτοια επιλογή είναι μονάχα η αρχή», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

«Οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο ανοίγουν τους δρομους της αβύσσου ενταγμένες στις επιδιώξεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, μέρος και η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και επιβολή διχοτομικής λύσης στην Κύπρο.», ανέφερε στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του επεσήμανε: «οι σημερινές επικίνδυνες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, τις οποίες κυρώνει απόψε η κυβέρνησή σας, ανοίγουν τους δρόμους της αβύσσου, όντας ενταγμένες στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή. Μέρος αυτών των επιδιώξεων είναι και η συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών της Αν. Μεσογείου, του Αιγαίου και η επιβολή διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό.

Προηγήθηκε έντονη πολιτική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ -κατά τη δευτερολογία του- αντιστρέφοντας την κατηγορία οτι μιλά με δύο γλώσσες. Διότι- όπως είπε- η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα λέει ξεκάθαρα αυτό το οποίο έχουμε πει κι εμείς, ότι η συμφωνία αυτή είναι εθνικά ωφέλιμη».

Θέμα αντισυνταγματικότητας από Μέρα 25 και Ελληνική Λύση

«Ανοίγοντας την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια εις δυσμάς παρά τα περί του αντιθέτου που έλεγαν στο ΣΥΡΙΖΑ οι της ΝΔ ανοίγουν κερκόπορτα. Λένε πάω και το κάνω στο Ιόνιο, αλλά στο Αιγαίο φοβάμαι να το κάνω», επεσήμανε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Eμείς θεωρούμε ότι και αυτές οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία είναι και αυτές στρατηγικό λάθος», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε πολυμερή περιφερειακή διάσκεψη των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε διπλωματικά και επικοινωνιακά την χώρα μας και θα απομόνωνε την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, έντονες ενστάσεις εκφράζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με την εξαγγελία της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι θα πρέπει να εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική αυτή η ενέργεια.

pentapostagma.gr

Shares