Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Βόρεια Κορέα κατά Νότιας Κορέας: Ο “πόλεμος” των φυλλαδίων…

«Τα τυπογραφεία της Βόρειας Κορέας εργάζονται υπερωριακά τα τελευταία 24ωρα για να αναβιώσουν ένα αγαπημένο όπλο ψυχολογικού πολέμου, που αξιοποιήθηκε κατά κόρον στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου: στέλνοντας εκατομμύρια φυλλάδια προπαγάνδας από τη μία πλευρά στην άλλη, στα πιο βαριά εξοπλισμένα σύνορα του κόσμου και διασκορπίζοντάς τα πάνω από τη Νότια Κορέα», γράφουν σήμερα οι New York Times, περιγράφοντας την πραγματικότητα – τώρα – στην κορεατική χερσόνησο…

Η κίνηση «tit-for-tat» (σε ελεύθερη μετάφραση, οφθαλμόν αντί οφθαλμού…) ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (22 Ιουνίου) από τον Βορρά, ο οποίος έχει ενοχληθεί από τα φυλλάδια που έστειλαν οι «αποστάτες» Βόρειοι από το Νότο στην κομμουνιστική πατρίδα τους μέσα στους τελευταίους μήνες, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βορράς ετοιμάζεται να απαντήσει με τα δικά του φυλλάδια – συγκεκριμένα με 12 εκατομμύρια φυλλάδια που θέλει να στείλει στο Νότο.

Η δέσμευση του Βορρά για «αντίποινα» αποτελεί μια νέα απειλή για την εύθραυστη ασφάλεια στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι ετοίμαζε 3.000 αερόστατα(!) για να μεταφέρει τα φυλλάδια πέρα από τα σύνορα, μαζί με αποτσίγαρα και άλλα σκουπίδια. Οι «αποστάτες», από την πλευρά τους, συνέχισαν τις προπαγανδιστικές τους προσπάθειες παρά τις διαμαρτυρίες από την Πιονγκγιάνγκ και τις διακορεατικές συμφωνίες.

Reuters: Διαδηλώσεις στο Νότο κατά των φυλλαδίων

Κάτοικοι της Νότιας Κορέας, που ζουν κοντά στα σύνορα, πραγματοποίησαν διαδήλωση (Δευτέρα 22 Ιουνίου) εναντίον των «αποστατών», καθώς είναι γνωστό ότι αυτοί σχεδιάζουν να στείλουν φυλλάδια προπαγάνδας – με προορισμό τη Βόρεια Κορέα!

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο έχει αυξηθεί από την ώρα που ο Βορράς ανατίναξε ένα κοινό γραφείο συνδέσμου και απείλησε με στρατιωτική δράση εναντίον των «αποστατών» που έστειλαν φυλλάδια τα οποία κατέληξαν μέσα στα βόρεια σύνορα την περασμένη εβδομάδα.

Δεκάδες κάτοικοι – πολίτες της Νότιας Κορέας που ζουν κοντά στη γραμμή των συνόρων, διαδήλωσαν με πανό και φώναζαν συνθήματα όπως «θεσπίστε γρήγορα απαγόρευση αποστολής φυλλαδίων στη Βόρεια Κορέα».

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται, λέγοντας ότι για κάποιους αποτελεί ουσιαστικά παιχνίδι και αφορμη δημοσιότητας το να στέλνουν φυλλάδια στο Βορρά, όμως όσοι ζουν κοντά στα σύνορα τελικά υφίστανται την ένταση και τις απειλές.

Οι δύο Κορέες, οι οποίες εξακολουθούν να είναι τεχνικά σε πόλεμο, καθώς η σύγκρουση του 1950-53 έληξε χωρίς συνθήκη ειρήνης, διεξήγαγαν ενημερωτικές εκστρατείες επί δεκαετίες, αλλά συμφώνησαν να σταματήσουν ”όλες τις εχθρικές πράξεις” σε μια ειρηνευτική συμφωνία το 2018.

Αρκετές ομάδες υπό την ηγεσία των λεγόμενων «αποστατών» στο Νότο, αποστέλλουν τακτικά φυλλάδια, μαζί με φαγητό, χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου, μίνι ραδιόφωνα και USB sticks, που περιέχουν ειδήσεις της Νότιας Κορέας για τις συνθήκες που επικρατούν στο Βορρά, συνήθως με αερόστατα πάνω από τα σύνορα ή μέσα σε μπουκάλια που πετούν σε ποτάμια.

Πηγές: New York Times, Reuters

Shares