Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, μετά τον Τραμπ, σκέφτεται πώς θα ξεκινήσει από την αρχή με τον Μπάιντεν

To 2020 υπήρξε μία καταστροφή για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Έβλεπε αβοήθητος την ήδη αδύναμη οικονομία της χώρας να επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας και του κλεισίματος των συνόρων.

Την ίδια στιγμή, εμφανίζεται αποκαρδιωμένος για την αποτυχία των συνόδων κορυφής με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να άρουν τις βαριές κυρώσεις που υφίσταται η χώρα.

Τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει πάλι από την αρχή με τον Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος έχει χαρακτηρίσει, προηγουμένως, τον Κιμ “κακοποιό”. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος είχε επίσης κατηγορήσει τον Τραμπ για “κυνήγι” θεαμάτων αντί για την ουσιαστική δράση προκειμένου να υπάρξει πραγματική μείωση στο πυρηνικό οπλοστάσιο που διαθέτει ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Η απειλητική, για τις Η.Π.Α. και τους συμμάχους τους, εμφάνιση του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας έγινε μετά τις δοκιμές του 2017.

North Korea denounces U.S. two years after Singapore summit | The Japan Times

O Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη 

Ενώ ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, σε πρόσφατες ομιλίες του, έχει δεσμευτεί για την ενίσχυση του προγράμματος παραγωγής πυρηνικών όπλων, εντούτοις, προσπάθησε αφήσει μία «πόρτα ανοιχτή» για τον Μπάιντεν τονίζοντας ότι η μοίρα των σχέσεων μεταξύ τους εξαρτάται από το αν η Ουάσινγκτον αποσύρει αυτές τις πολιτικές που ο ίδιος αποκαλεί εχθρικές. Δεν είναι πάντως ξεκάθαρο πόση υπομονή μπορεί να κάνει ο Κιμ.

Η Βόρεια Κορέα έχει μακρόχρονη ιστορία στο να δοκιμάζει τα αντανακλαστικά των νέων αμερικανικών κυβερνήσεων με εκτοξεύσεις πυραύλων και άλλες προκλήσεις, κινήσεις που αποσκοπούν στον εξαναγκασμό της επιστροφής των Αμερικανών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η αναζωπύρωση της έντασης θα οδηγούσε τις Η.Π.Α. και τη Νότια Κορέα να υπολογίσουν ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι ο Κιμ δεν θα ήθελε ποτέ να “αποχωριστεί” τα πυρηνικά του όπλα, τα οποία αποτελούν την ισχυρότερη εγγύηση για την επιβίωσή του.

Πηγή: Associated Press – AP

Του ειδικού συνεργάτη

Shares