Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Βόρεια Κορέα: ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ν. Κορέα ετοιμάζουν «σθεναρή αντίδραση» μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου

Ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα πέρασε πάνω από την Ιαπωνία πριν καταλήξει στον Ειρηνικό Ωκεανό


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβουλεύεται με αυτές της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας προκειμένου να υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση στην εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα νωρίτερα σήμερα βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από τομείς του ιαπωνικού αρχιπελάγους.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, είχε χωριστές συνδιαλέξεις με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας για να συζητήσει τη «διεθνή προσήκουσα και σθεναρή» αντίδραση στην οπλική δοκιμή και να επαναβεβαιώσει τη «δέσμευση» των ΗΠΑ στην άμυνα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, διευκρίνισε η εκπρόσωπός του Έιντριεν Ουότσον στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η πέμπτη δοκιμή μέσα σε δέκα ημέρες
Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν έντονα» την «επικίνδυνη» απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να προχωρήσει στη δοκιμή του πυραύλου, τονίζεται στο κείμενο, που κάνει ακόμη λόγο για «αποσταθεροποιητική» ενέργεια, δείγμα της «κατάφωρης περιφρόνησης» της Βόρειας Κορέας για «τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ και «τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας».

Η σημερινή είναι η πέμπτη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα μέσα σε διάστημα δέκα ημερών. Εκτιμάται πως έγιναν εν είδει αντίδρασης στην επίδειξη στρατιωτικής δύναμης από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, που διεξήγαγαν αρχικά διμερή και κατόπιν τριεθνή αεροναυτικά και ανθυποβρυχιακά γυμνάσια την περασμένη εβδομάδα.

Αναλυτές επισημαίνουν πως οι κλιμακούμενες πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ θα της επιτρέψουν να αποκτήσει επιχειρησιακά όπλα και να αναπτύξει νέες δυνατότητες, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων είναι κυρίαρχο δικαίωμά της.

Νέο πυρηνικό όπλο
Τα προγράμματα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων θεωρητικά είναι απαγορευμένα δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, τις οποίες η Πιονγιάνγκ αψηφά επιχειρηματολογώντας πως προέχει η εθνική της άμυνα.

Η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και τη Σεούλ, φέρεται να έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, την έβδομη από το 2006 και την πρώτη από το 2017.

Μπορεί να προχωρήσει σ’ αυτήν κάποια στιγμή ανάμεσα στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (εντός του μήνα) και τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ (τον επόμενο), εκτιμούσαν προ ημερών νοτιοκορεάτες κοινοβουλευτικοί.

in.gr

Shares