Τετάρτη , 25 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

Βόρεια Κορέα: Χίλιοι και ένας λόγοι που οδηγούν στον “γκρεμό” της επισιτιστικής κρίσης

Η Βόρεια Κορέα έχει υποφέρει επανειλημμένα από λιμούς στο παρελθόν. Τώρα, ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ-ουν προειδοποιεί για σημαντικές μελλοντικές ελλείψεις σε είδη διατροφής. Σημειώνεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να λάβει κανείς αξιόπιστες πληροφορίες από την εξαιρετικά μυστικοπαθή χώρα.

Η αγροτική οικονομία αναρρώνει ακόμα από τα πολλά έτη ένδειας και κακοδιαχείρισης υπό τη διακυβέρνηση της οικογένειας Κιμ. Το γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ θέτει υπεράνω όλων τον στρατό, βάζει σε δεύτερη μοίρα τους πολίτες ως προς την παροχή αγαθών, συμπεριλαμβανομένης της τροφής.

Για το 2021 τα πράγματα προβλέπονται πιο δύσκολα και αυτό εξαιτίας μιας σειράς αρνητικών παραγόντων. Άλλωστε, μία από τις σαφέστερες ενδείξεις έλλειψης είναι η αύξηση στις τιμές των βασικών αγαθών. Το κράτος παρέχει σχετικά μικρές ποσότητες μόνο σε κρατικούς υπαλλήλους.

Food shortages in North Korea | The Borgen Project

Οι κάτοικοι μόλις και μετά βίας κατορθώνουν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες

Οι παροχές της κυβέρνησης σε διατροφικά αγαθά κρίνονται ανεπαρκείς για τα περισσότερα νοικοκυριά ενώ για τις περιοχές μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα η βοήθεια είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί άνθρωποι να εξαρτώνται από παράνομες αγορές “του δρόμου” για να συμπληρώσουν τη διατροφή τους.

Στις προειδοποιήσεις του για έλλειψη τροφίμων, ο Κιμ Γιονγκ-ουν αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που είχαν οι τυφώνες και οι πλημμύρες του 2020 στις καλλιέργειες. Η οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’90 προκάλεσε την εκτεταμένη υλοτομία για θέρμανση. Παρά το γεγονός ότι έκτοτε έχουν υπάρξει συχνές προσπάθειες αναδάσωσης, η εξαφάνιση των δασών συνεχίζεται με συνέπεια οι πλημμύρες να χειροτερεύουν.

N. Korea's largest fertilizer complex no longer operational - Daily NK

Oι εσωτερικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου λιπασμάτων και άλλων προϊόντων που έπαψε να λειτουργεί

Ένα από τα λιγότερο γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας στη Βόρεια Κορέα είναι η δυσχέρεια στην προμήθεια λιπασμάτων για τη βελτίωση της παραγωγής και της σοδιάς. Η χώρα δεν είναι αυτάρκης ως προς την παραγωγή λιπασμάτων. Σύμφωνα με το Nikkei Asia, τον Φεβρουάριο ένα από τα εργοστάσια της, το οποίο μεταξύ άλλων παρήγαγε και λιπάσματα, έκλεισε εξαιτίας έλλειψης ανταλλακτικών. Σε αυτό συνέβαλε το σφράγισμα των συνόρων της με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, την Κίνα, τον Ιανουάριο του 2020 εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Επιπλέον, οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις περιορίζουν έτι περαιτέρω το εμπόριο με άλλες χώρες. Τα κλειστά σύνορα κάνουν δύσκολη για την Πιονγκγιάνγκ την εισαγωγή τροφής, η οποία εξαιρείται από τις κυρώσεις. Ο μεγαλύτερος δωρητής της χώρας είναι η Κίνα. Ωστόσο, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 80% από την έναρξη της πανδημίας.

Report: NKorea Requires Residents to Supply Human Manure | Newsmax.com

Μερικές φορές οι αρχές απαιτούν από τους κατοίκους να χρησιμοποιούν “ανθρώπινη κοπριά”

Η βοήθεια που διανέμεται στη Βόρεια Κορέα από άλλα κράτη είναι ανεπαρκής την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί παροχής επισιτιστικής βοήθειας δεν μπορούν, προς το παρόν, να δουλέψουν στη χώρα αφού οι περιορισμοί για την καταπολέμηση της Covid-19 κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα από ό,τι είναι σε φυσιολογικές συνθήκες.

Έκθεση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα έχει έλλειψη αγαθών ισοδύναμη με δύο ή τρεις μήνες. Αν αυτό το κενό δεν καλυφθεί επαρκώς μέσω εμπορικών εισαγωγών ή επισιτιστικής βοήθειας, η χώρα θα δοκιμάσει μία εξαιρετικά ισχνή περίοδο μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2021.

Πηγή: BBC

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares