Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Βομβιστική επίθεση σε στρατιωτικό λεωφορείο – Σκοτώθηκαν 18 στρατιώτες

leoforeio_syria

Πρόκειται για έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς για τον συριακό στρατό από τέτοιες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια

Δεκαοκτώ Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 27 τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί σε βομβιστική επίθεση που είχε στόχο ένα στρατιωτικό λεωφορείο κοντά στη Δαμασκό, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Πρόκειται για έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς για τον συριακό στρατό από τέτοιες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια σε μια χώρα ρημαγμένη από τον πόλεμο.

 

“Ένα στρατιωτικό λεωφορείο τέθηκε στο στόχαστρο κοντά στη Δαμασκό από τρομοκρατική επίθεση με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο όχημα”, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία και διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο πηγών στη Συρία, η επίθεση διενεργήθηκε στο ύψος της κοινότητας Σαμπούρα, δυτικά της συριακής πρωτεύουσας, στον δρόμο που ενώνει τη Δαμασκό με τη Βηρυτό.

Πολλές επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες αναλαμβάνουν συνήθως τζιχαντιστές, έχουν θέσει κατά το παρελθόν στο στόχαστρο οχήματα του συριακού στρατού.

Τον περασμένο Ιούνιο, 13 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον ενός λεωφορείου την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην επαρχία Ράκα, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Τον Μάρτιο, 15 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον ενός λεωφορείου την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ, στην έρημο στο κέντρο της χώρας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η τελευταία μεγάλη επίθεση στη Δαμασκό έγινε τον Οκτώβριο του 2021, εναντίον ενός στρατιωτικού λεωφορείου και προκάλεσε 14 θανάτους. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αυτή.

Αφότου το συριακό καθεστώς ανέκτησε τον έλεγχο των περιχώρων της Δαμασκού το 2018, τα βίαια επεισόδια έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Ο περίπλοκος πόλεμος στη Συρία, μια κατακερματισμένη χώρα όπου επεμβαίνουν διάφοροι παράγοντες, έχει προκαλέσει από το 2011 περίπου 500.000 θανάτους, έχει καταστρέψει τις υποδομές και έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πηγή: protothema.gr

Shares