Σάββατο , 25 Ιανουαρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΒΟΜΒΑ ΒΕΛOΠΟΥΛΟΥ: ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ ο Ερντογάν! ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ σε Μητσοτάκη: «ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚAΝΕΙΣ»…

Σκηνικό «πολέμου» επικρατεί τις τελευταίες μέρες μετά την υπογραφή της  συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας -Λιβύης που έμελλε να βάλει φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζοντας τα συμφέροντα της  Ελλάδας. 

Ωστόσο μετά την άκαρπη συζήτηση  Μητσοτάκη -Ερντογάν , μετά τις απειλές της Τουρκίας ότι θα ψηφίσει το μνημόνιο στην Βουλή ,το σημερινό χτύπημα από την Ελλάδα με την  απέλαση του πρέσβη της Λιβύης άναψε τα αίματα με τις σχέσεις  των εμπλεκόμενων χωρών να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί .

Όμως  ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ.Βελόπουλος προχωρά σε μια αποκάλυψη-βόμβα και αναφέρει το σχέδιο του Ερντογάν το οποίο θα του δώσει αυτό που θέλει απεγνωσμένα  από την Ελλάδα.

Ο Κ.Βελόπουλος αναφέρει ότι το colpo grosso της Τουρκίας είναι η “ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ”!

Η Ελλάδα ως παράκτιο κράτος έχει κυριαρχικά δικαιώματα διερεύνησης και εκμετάλλευσης των μη βιολογικών και ορισμένων βιολογικών πόρων του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας που αποτελεί την υφαλοκρηπίδα της. Πέραν της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, η ζώνη των υπερκείμενων υδάτων στην υφαλοκρηπίδα της υπάγεται στο καθεστώς της ανοικτής θαλάσσης. Σύμφωνα με τη Σύμβαση Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα δικαιούται να κηρύξει αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) που μπορεί να φτάσει έως τα 200 ν.

Στο Αιγαίο και τη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βρίσκονται και άλλες χώρε. Οι οριοθετήσεις πραγματοποιούνται είτε κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των γειτονικών κρατών είτε, εάν αυτά δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν σε συμφωνία, με υποβολή της διαφοράς σε τρίτον (δικαστήριο, διαιτησία ή άλλο μέσον επίλυσης των διαφορών).

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό η Τουρκία επιθυμεί χάραξη ΑΟΖ στη Μέση Γραμμή με την Ελλάδα… Επιθυμεί δηλαδή ίση μοιρασιά πλούτου ενώ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ καθώς το σύνολο είναι ελληνικό.

Με το Καστελόριζο οι ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου ενώνονται. Γι αυτό έχει σκυλιάσει η Τουρκία με το Καστελόριζο και υποστηρίζει ότι δεν δημιουργεί ΑΟΖ… για να μπορέσει να μας οδηγήσει στη Μέση Γραμμή.

Κοινώς διεκδικεί 10 για να λάβει τα μισά, ενώ δεν δικαιούται κάτι… αυτό είναι το colpo grosso που φροντίζει ο Κ.Βελόπουλος να τονίσει σε tweet του που απευθύνεται στην κυβέρνησή μας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προειδοποιεί την κυβέρνηση του Μητσοτάκη στο να μην προβεί σε κινήσεις οι οποίες θα είναι καταστροφικές για την πατρίδα.

Δείτε εδω τo tweet :

Η Τουρκία άρχισε να ασχολείται ενεργά με την οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη πριν από περίπου δέκα χρόνια. Όταν στις 27 Μαΐου του 2009 η Λιβύη ανακήρυξε τη δική της ΑΟΖ και κάλεσε τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες να υπογράψουν με αυτήν τις ανάλογες συμφωνίες, με πρωτοβουλία του τότε αρχηγού του Ναυτικού, ναυάρχου Εσρέφ Ουγούρ Γιγίτ, η Αγκυρα άρχισε να καταστρώνει χάρτες με τους οποίους η διεκδικούσε θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη.

Αυτούς τους χάρτες μετέφερε μαζί του, κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη στις 29 Νοεμβρίου του 2010, ως πρωθυπουργός την εποχή εκείνη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας από την Τρίπολη την υπογραφή σχετικής συμφωνίας. Το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη στις αρχές του 2011 ανάγκασε την Αγκυρα να παγώσει τα σχέδια της μέχρι το 2018. Στις 5 Νοεμβρίου πέρυσι -και προτού αρχίσει η επίθεση του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ κατά της Τρίπολης- επισκέφθηκε την Τρίπολη ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μεταφέροντας νέους χάρτες, σύμφωνα με τους οποίους τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτου μεγέθους και συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, εμφανίζονται να έχουν περιορισμένη έως μηδενική επήρεια στην χάραξη της ΑΟΖ και να αφαιρείται από την Ελλάδα υπέρ της Λιβύης ΑΟΖ έκτασης 39.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

77157135 529655024254900 7612129937822056448 n

Τέλος θυμίζουμε τον χάρτη που μετέφερε πέρυσι στην Τρίπολη ο Χουλουσί Ακάρ και στον οποίο βασίζεται το πρόσφατο μνημόνιο που υπέγραψαν οι Ερντογάν και Αλ-Σάρατζ χάραξε ο πρώην επιτελάρχης του τουρκικού Ναυτικού, υποναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, πρόκειται για τον ίδιο αξιωματικό που εκπόνησε την εργασία για την χάραξη των θαλάσσιων οικοπέδων στην ΑΟΖ που αποδίδει η Τουρκία στην «κυβέρνηση» της κατεχόμενης Κύπρου.

Ο συντάκτης της τουρκικής μελέτης, που φέρει τον τίτλο «Ο ρόλος και η επιρροή της Λιβύης στην οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών αρμοδιότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» (“Doğu Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasında Libya’nın Rolü ve Etkisi”), υποστηρίζει ότι η χάραξη της ΑΟΖ πρέπει να γίνει μεταξύ των δύο ηπειρωτικών κρατών, δηλαδή της Τουρκίας και της Λιβύης, με βάση τη μέση γραμμή που ορίζεται από την ακτογραμμή Αντίφελλου (Κας)-Μαρμαρίδας-Μάκρης (Φέτχιγε) από την τουρκική πλευρά και της ΝτέρναΤομπρούκΜπορντίγια από την πλευρά των λιβυκών ακτών.

79178746 744375899372932 8929420708430217216 n 1

Όσον δε αφορά την Αίγυπτο, όπως εξήγησε σε εκδήλωση του ΤΕΕ και του ΙΕΝΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου, με αντικείμενο τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, η Τουρκία προσπαθεί να δελεάσει την Αίγυπτο λέγοντας:

«Εάν κάνουμε μία οριοθέτηση όπου είμαστε εμείς από τη μία μεριά και εσείς από την άλλη ξεχνάμε εντελώς την ύπαρξη της Κύπρου, η οριοθέτηση θα πιάσει ως μέση γραμμή, τη μέση γραμμή ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο. Άρα, αν δεχθείς να κάνεις αυτή την οριοθέτηση μαζί μου θα κερδίσεις όλα αυτά τα (θαλάσσια) τεμάχια που είναι με κίτρινο, το μισό 4, το μεγαλύτερο τμήμα του 5, του 6, ένα μικρό τμήμα του 7, ολόκληρο το 10 και το 11» Βλ. σχετικό χάρτη.

75077930 2452204625043172 2054486421946761216 n 1

πληροροφίες αντλήσαμε από το άρθρο Χαράσσοντας τη «μέση γραμμή» της Χαριτίνης Δίπλα καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τους χάρτες από το cnn

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares