Πέμπτη , 9 Ιουλίου 2020
Τελευταία Νέα

ΒΟΜΒΑ στα Θεμέλια των Ε.Δ – Τι θα γίνει με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία;…

ΒΟΜΒΑ στα Θεμέλια των Ε.Δ - Τι θα γίνει με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία;...Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο καμπής οικονομικής ανάκαμψης .

Από την δυναμική των αποφάσεων της κυβέρνησης τόσο στο διπλωματικό όσο και στον αμυντικό τομέα θα εξαρτηθεί η διατήρηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων , λόγω της καθημερινής αυξανόμενης Τουρκικής προκλητικότητας που βιώνουμε καθημερινά .

Ένας τομέας που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και την αμυντική ισχύ της χώρας είναι η αμυντική εγχώρια βιομηχανία κρατική και μη .

Μία έννοια που η λογική της έχει παρεξηγηθεί και παραμεληθεί διαχρονικά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις είτε από ανωριμότητα , είτε λόγω άλλης κουλτούρας , που συνίσταται από αμάθεια ως προς το αντικείμενο, είτε ως προς την αντιμιλιταριστική φιλοσοφία, είτε λόγω συμφερόντων , είτε λόγω σκοπιμοτήτων προμηθειών από τις ξένες αγορές.Είναι μία άρρωστη κατάσταση που συμβάλει αρνητικά στην οικονομία μας και στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων .

Ασχολούνται οι κυβερνήσεις με την αμυντική βιομηχανία;

Η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα το θέμα που αφορά την αμυντική βιομηχανία δεν το έχει αγγίξει, παρότι καθημερινά ακούμε τις πατριωτικές κορώνες από τους υπεύθυνους υπουργούς . Όμως οι πατριωτικές κορώνες δεν λύνουν τα θέματα και, αυτό λέγεται πατριδοκαπηλία, που όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου με τυχόν απώλειες το αντίτιμο θα είναι πολύ βαρύ.

Ας δούμε τι γίνεται στη μία και μοναδική αεροπορική βιομηχανία της χώρας την ΕΑΒ . Η εταιρία έχει αναλάβει την συντήρηση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και παράλληλα την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε viper , των C-130 που η ΠΑ κέγεται κυριολεκτικά λόγω της μικρής διαθεσιμότητας σε μεταφορικά αεροσκάφη , των P-3B Orion επίσης κέγεται το ΠΝ και, δομικών μερών της ατράκτου των αεροσκαφών C-130J και F-16 προγράμματα σε συνεργασία με την Lockheed Martin που η ΕΑΒ έχει αναλάβει την διεθνή πατέντα κατασκευής , κ.α

Η εταιρία βρίσκεται σε θλιβερή οικονομική κατάσταση. Έρχεται ο κύριος Χ. Σταϊκούρας με μία αιφνιδιαστική κίνηση να αμφισβητήσει κάποια επιδόματα των εργαζομένων ως παράνομα , όπως είναι το επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας κ.α , με αποτέλεσμα να έχουμε απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων με αποκορύφωμα την διαμαρτυρία τους στην βουλή .Γεγονότα που οδήγησαν στο πάγωμα όλων των εργασιών των προγραμμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας , σε μία εποχή που αυτά πρέπει να τρέξουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς για προφανείς λόγους .

Το υπουργείο των οικονομικών , αφού ήρθε προηγουμένως σε σύγκρουση με το σωματείο των εργαζομένων , θέλει το ποσό των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά μη μισθολογικές παροχές των εργαζομένων , ελαττωμένο , να το ενσωματώσει στις μηνιαίες αποδοχές , το δε ποσό της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας να το διαθέσει ανάλογα την επικινδυνότητα της εργασίας του κάθε εργαζομένου, που αυτό είναι δύσκολο να αξιολογηθεί και να διαχωριστεί λόγω των ειδικών συνθηκών εργασίας .

Ένα κρίσιμο σημείο είναι ότι η Διοίκηση της εταιρίας δεν έχει την δυνατότητα της ευελιξίας να προσλάβει άμεσα το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό για να τρέξει τα προγράμματα , να διαχειριστεί τα οικονομικά της , και τελικά να σχεδιάσει και να διαπραγματευτεί νέα προγράμματα με διεθνείς οίκους της Ευρώπης , των ΗΠΑ καθώς και με χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου , κ.α

Δηλαδή ουσιαστικά έχουμε μία Διοίκηση για το θεαθήναι , χωρίς να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία να σχεδιάσει , να προγραμματίσει και να διαχειριστή με επιτυχία τα αναδυόμενα προβλήματα . Επίσης από ότι φαίνεται δεν έχει την απαραίτητη στήριξη του υπουργείου των οικονομικών και του υπουργείου της Εθνικής Άμυνας.

Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι το ΥΠΕΘΑ παραμένει αμέτοχο σ’ αυτή την ιστορία , λες και τα προγράμματα της ΕΑΒ ανήκουν σε άλλο φορέα .

Εμφανίζεται όμως ο υπουργός της Εθνικής Άμυνας και δηλώνει ότι όλα τα προγράμματα της ΕΑΒ προχωρούν κανονικά και, δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις αποσιωπόντας συνειδητά τα υπαρκτά προβλήματα που θα οδηγήσουν στο αυτονόητο .

Οφείλει να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι με σπασμωδικές κινήσεις , όπως συμβαίνει τώρα, δεν λύνονται τα προβλήματα , απλά μία αρρωστημένη κατάσταση θα συνεχίζεται.

Η βιομηχανία που λέγεται ΕΑΒ χρειάζεται άλλο πλαίσιο νομικής λειτουργίας ευέλικτο , προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα την καταστήσουν παραγωγική με αναπτυξιακό ορίζοντα.

 

Η συνέχεια ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares