Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Βόμβα πρώην αρχηγού του γαλλικού στρατού: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον των ευρωπαϊκών χωρών, σίγουρα όχι της Γαλλίας, ίσως των Αμερικανών»(vid)

O πρώην αρχηγός του γαλλικού στρατού που τον καθαίρεσε εν μία νυκτί ο Μακρόν Pierre de Villiers υπήρξε λάβρος κατά των όσων διαδραματίζονται σήμερα!!!

Ο στρατηγός Pierre de Villiers ήταν καλεσμένος μας με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου Words of honor αυτή την Τετάρτη. Ο πρώην Αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων – μια εποχή που προοριζόταν για να είναι υποψήφιος για πρόεδρος – ένιωθε ότι τα στρατεύματά μας δεν ήταν πλέον σε θέση να διεξάγουν πόλεμο και να τον κερδίσουν.

Για αυτόν, «πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα». Στο νέο βιβλίο που δημοσιεύει αυτή την Τετάρτη, Words of Honor , ο στρατηγός Pierre de Villiers

 κοιτάζει το κρεβάτι των γαλλικών στρατών, των οποίων ήταν αρχηγός του επιτελείου μεταξύ 2014 και 2017. Καλεσμένος του BFMTV, απάντησε σε ερωτήσεις του Apoline de Malherbe, πιστεύοντας ότι το διεθνές πλαίσιο πίεζε να αυξήσει τη στρατιωτική προσπάθεια της χώρας.

Επικρίνοντας τους σύγχρονους κινδύνους που συνιστούν η μονιμότητα της «ριζοσπαστικής ισλαμιστικής τρομοκρατίας» και η «επιστροφή των κρατών εξουσίας», ξεκίνησε έτσι:

«Καλώ να αποκατασταθεί η συνοχή μεταξύ αυτών των απειλών, των αποστολών που θα αναθέσουμε στον στρατό και των μέσων».

Ανησυχούμε για μια κατάσταση «αυξανόμενης αστάθειας»

Τα μέσα, ας το συζητήσουμε: ο νόμος στρατιωτικού προγραμματισμού προβλέπει την αύξηση του προϋπολογισμού των στρατών στα 44 δισ. ευρώ το 2023, στο τέλος μιας νέας αύξησης τριών δισ. ευρώ. Το 2017, το έτος της ηχηρής παραίτησης του στρατηγού de Villiers σε διαφωνία με τον φάκελο που διατέθηκε στα στρατεύματά μας, ήταν 32 δις. «Πιστεύω ότι αυτό θα είναι ανεπαρκές», σκάρωσε ο αξιωματικός.

«Είχαμε καλό στρατό, τον πρώτο στην Ευρώπη σε λειτουργία», παραδέχτηκε ωστόσο ο στρατηγός.

“Αλλά ήταν ικανό να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις, εκεί είναι θέμα νίκης σε έναν πόλεμο. Δεν είναι της ίδιας κλίμακας, δεν είναι το ίδιο πράγμα όσον αφορά τα πυρομαχικά, το απόθεμα. Πρέπει να αναθεωρήσουμε την επιμελητεία”, εξήγησε ο Pierre de Villiers. «Είμαστε σε μια κατάσταση αυξανόμενης παγκόσμιας αστάθειας, πρέπει να βάλουμε τα μέσα», είπε, εξηγώντας ότι «όταν υπάρχει η πανδημία, βάζουμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια, ο πληθωρισμός δεκάδες δισεκατομμύρια… Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα “.

Και δεν είναι μόνο στον τομέα των logistics που είναι θέμα επιτάχυνσης. Διότι η ανάκτηση των γαλλικών στρατευμάτων περιλαμβάνει επίσης στρατολόγηση και εκπαίδευση σύμφωνα με τον στρατηγό Pierre de Villiers. “Μεταξύ 2008 και 2015 περικόψαμε το 20% του στρατού. Ήταν ένα λάθος όσον αφορά αυτά που γνωρίζουμε σήμερα”, είπε. «Μιλάμε εδώ και 20 χρόνια για αύξηση των εφεδρικών μας δυνάμεων -έχουμε 40.000 έφεδρους- δεν το κάναμε», είπε επίσης συγγνώμη, πριν προσδιορίσει την προέλευση του προβλήματος, επισημαίνοντας « δημοσιονομικούς λόγους.

Ο Pierre de Villiers ζήτησε αντιστροφή της σειράς των προτεραιοτήτων: «Όταν φτιάχνεις ένα μοντέλο στρατού για να προστατεύεις τους Γάλλους, πρέπει να προσδιορίσεις την απειλή, μετά να καθορίσεις αυτό το μοντέλο στη φυσική – τον εξοπλισμό κ.λπ. .

bfmtv.com

 

Shares