Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Βόμβα για Σκόπια από Ευρώπη

Πόσοι Έλληνες ζουν σήμερα στα Σκόπια

Σε κοινή δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken και ο Josep Borrell της ΕΕ δήλωσαν στις 9 Ιουλίου ότι, ενόψει της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η προώθηση του δρόμου προς την ένταξη τηων Σκοπίων στην ΕΕ, μαζί με αυτή της Αλβανίας, είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας, που χαρακτηρίζεται από την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η προώθηση της πορείας της Αλβανίας και των Σκοπίων στην ΕΕ είναι το κλειδί για την ενίσχυση της συνοχής και της ανθεκτικότητας ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου» , ανέφεραν .

«Με γνώμονα τις κοινές αξίες και τα πρότυπα και τα σημεία αναφοράς της ΕΕ, και οι δύο χώρες είναι έτοιμες να κάνουν το επόμενο βήμα προς την ένταξη στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Οι δυο τους πρόσφεραν επίσης υποστήριξη για μια συμβιβαστική πρόταση της Γαλλίας με στόχο να τερματιστεί το βέτο της Βουλγαρίας, μέλους της ΕΕ, στην προσπάθεια των Σκοπίων να εισέλθει στο μπλοκ.

Η Βουλγαρία ενέκρινε την πρόταση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναφορά της βουλγαρικής μειονότητας στο προοίμιο του συντάγματος των Σκοπίων, μεταξύ άλλων.

Οι επικριτές στα Σκόπια, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου κόμματος της αντιπολίτευσης, επιτέθηκαν στην πρόταση ως εθνική «προδοσία» που απειλεί να «βουλγαροποιήσει» τη χώρα τους, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία το 1991 και είναι υποψήφια στην ΕΕ για 16 χρόνια.

«Χαιρετίζουμε μια συμβιβαστική πρόταση που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και τις ανησυχίες τόσο των Σκοπίων όσο και της Βουλγαρίας που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την κατανόηση», ανέφερε η δήλωση Blinken-Borrell.

«Η κυρίαρχη απόφαση του κοινοβουλίου των Σκοπίων θα είναι σημαντική για να προχωρήσουμε. Αυτό το πνεύμα εποικοδομητικού συμβιβασμού πάνω στο οποίο οικοδομείται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα πρέπει να συνεχίσει να εμπνέει όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή την ιστορική διαδικασία», πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες προσπάθησαν να ενσωματώσουν τα μικρά έθνη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη για να βοηθήσουν να αμβλύνουν την επιρροή της Μόσχας στην περιοχή.

Πηγή: eurasiareview.com

Shares