Σάββατο , 30 Σεπτεμβρίου 2023
Τελευταία Νέα

«Βόμβα» Fitch: Μπορεί να υποβαθμίσει δεκάδες τράπεζες των ΗΠΑ – Κινδυνεύει και η JPMorgan Chase

Σε ηχηρή προειδοποίηση προς τις αμερικανικές τράπεζες προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για ενδεχόμενες υποβαθμίσεις δεκάδων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ανάμεσα στα οποία και η JP Morgan.

Η Fitch Ratings μείωσε την αξιολόγησή της για την υγεία του τραπεζικού κλάδου τον Ιούνιο, μια κίνηση που ο αναλυτής Chris Wolfe είπε ότι πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη επειδή δεν προκάλεσε υποβάθμιση των τραπεζών. Ωστόσο, μια άλλη υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα της βαθμολογίας του κλάδου από AA- σε A+ θα αναγκάσει τη Fitch να επαναξιολογήσει τις αξιολογήσεις για καθεμία από τις περισσότερες από 70 τράπεζες των ΗΠΑ που καλύπτει, δήλωσε ο Wolfe στο CNBC.

«Εάν το μεταφέραμε στο Α+, τότε αυτό θα επαναξιολογήσουμε όλες τις τράπεζες και πιθανότατα αυτό θα οδηγούσε σε αρνητικές αξιολογήσεις», είπε ο Wolfe. Οι οίκοι αξιολόγησης τους οποίους παρακολουθούν στενά οι διεθνείς επενδυτές ομολόγων, έχουν αναστατώσει τις αγορές τον τελευταίο καιρό με τις ενέργειές τους. Την περασμένη εβδομάδα, ο Moody’s υποβάθμισε 10 μικρές και μεσαίες τράπεζες και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες αρνητικές αξιολογήσεις και για άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι οίκοι αξιολόγησης στους οποίους βασίζονται οι επενδυτές σε ομόλογα έχουν αναστατώσει τις αγορές τον τελευταίο καιρό με τις ενέργειές τους. Την περασμένη εβδομάδα, ο Moody’s υποβάθμισε 10 μικρές και μεσαίες τράπεζες και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες αρνητικές αξιολογήσεις και για άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί την προσεχή τριετία και πως το άχθος του δημοσίου χρέους είναι υψηλό και αυξανόμενο.

Η κίνηση της Fitch επικρίθηκε έντονα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και από επικεφαλής αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ομίλων, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan, Jamie Dimon

 

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares