Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

“ΒΟΜΒΑ” από Ρωσία: Ζητάει ΑΛΛΑΓΗ Σύμβασης για τα Στενά! Πού οδηγούμαστε;…

Μια δήλωση “σεισμό” για τη Σύμβαση του Μοντρέ, η οποία ρυθμίζει τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Βοσπόρου, την είσοδο και παραμονή των πλοίων στον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα), έκανε χθες ο Γιούρι Χέμπελ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Κριμαίας.«Όλοι προτάσσουν τα όπλα. Μια τέτοια συμπεριφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Μαύρη Θάλασσα προκαλεί ένταση. Εάν αυτό συνεχισθεί, θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα της αλλαγής της Σύμβασης του Μοντρέ, όσον αφορά τη μείωση της χρονικής παραμονής στα πλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η στρατιωτική αυτή συμμαχία να γίνεται το επίκεντρο των εντάσεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Χέμπελ, με αφορμή τη νέα πρόκληση των ΗΠΑ να συμμετέχουν πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ σε άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με αυτόν, για την παραμονή των ξένων στρατιωτικών πλοίων πρέπει να συμφωνήσουν τα κράτη της περιοχής του Ευξείνου Πόντου, βάσει της συνέπειας της πολιτικής της καλής γειτονίας.

Πάντως οι αλλαγές στη σύμβαση είναι απίθανο να γίνουν παρά το αίτημα καθώς «υπάρχουν πολλά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που δεν επιθυμούν μια νόμιμη μείωση της διάρκειας παραμονής των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα», γράφει το σερβικό Sputnik.
Με πληροφορίες από Βαλκανικό Περισκόπιο

Shares