Τετάρτη , 7 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Βόμβα από Αμερικανούς αξιωματούχους: «Οι Ρώσοι προσπαθούν να εξαντλήσουν την ουκρανική αεράμυνα»

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου εκτιμά ότι η Ρωσία προσπαθεί να εξαντλήσει την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας ώστε να κυριαρχήσει στον εναέριο χώρο, μετά τον μεγάλο αριθμό των πυραυλικών πληγμάτων των Ρώσων σε ουκρανικές υποδομές.

Το σφυροκόπημα της Ρωσίας σε όλη την Ουκρανία με τα πυραυλικά χτυπήματα την τελευταία εβδομάδα, αποτελεί ένα από τα πιο σφοδρά κύματα βομβαρδισμών που έχουν εξαπολύσει τα ρωσικά στρατεύματα, από όταν εισέβαλαν στα ουκρανικά εδάφη πριν από σχεδόν 9 μήνες.

Τα πυραυλικά χτυπήματα προκάλεσαν σημαντικές πληγές σε σχεδόν το 50% του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας, βυθίζοντας στο σκοτάδι ακόμα και το Κίεβο και προκαλώντας μια ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Ειδικότερα, ο ανώτατος σύμβουλος πολιτικής του Πενταγώνου, Κόλιν Καλ, προειδοποίησε πως η Μόσχα ελπίζει επίσης πως θα εξαντλήσει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα που εμπόδισε μέχρι τώρα τον ρωσικό στρατό να εγκαθιδρύσει κυριαρχία στον ουκρανικό ουρανό.

«Προσπαθούν πραγματικά να καταβάλλουν και να εξαντλήσουν τα ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα», είπε ο Καλ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μέση Ανατολή.

«Ξέρουμε ποια είναι η ρωσική θεωρία για τη νίκη, και έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει διασφαλίζοντας πως οι Ουκρανοί θα πάρουν αυτό που χρειάζονται προκειμένου να διατηρήσουν βιώσιμη την αντιαεροπορική άμυνά τους», είπε.

 

«Οι Ρώσοι έχουν εκπλαγεί από την ανθεκτικότητα της ουκρανικής αεράμυνας»
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ανέμεναν ευρέως πως ο ρωσικός στρατός θα προσπαθούσε αμέσως να καταστρέψει την πολεμική αεροπορία και την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας. Πρόκειται για ένα βασικό στοιχείο της σύγχρονης στρατιωτικής στρατηγικής, που επιτρέπει καλύτερη υποστήριξη για τις προωθούμενες χερσαίες δυνάμεις.

Αντ’ αυτού, τα ουκρανικά στρατεύματα με πυραύλους εδάφους-αέρος και άλλα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας κατάφεραν να απειλήσουν τα ρωσικά αεροπλάνα ο ουρανός πάνω από την Ουκρανία να εξακολουθεί μέχρι σήμερα να παραμένει υπό διεκδίκηση.

Αυτή η κρίσιμης σημασίας, αρχική αποτυχία είναι ένα βασικό στοιχείο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ρωσία στην Ουκρανία καθώς συνεχίζει την επίθεσή της με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Νομίζω πως ένα από τα πράγματα που πιθανόν εξέπληξαν τους Ρώσους πιο πολύ είναι το πόσο ανθεκτική ήταν η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα από την αρχή αυτής της σύγκρουσης», είπε ο Καλ.

«Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στην επινοητικότητα και την εξυπνάδα των ίδιων των Ουκρανών ώστε τα αντιαεροπορικά συστήματά τους να παραμείνουν βιώσιμα. Αλλά και επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι και εταίροι παρείχαν ένα τεράστιο ποσό υποστήριξης», είπε.

 

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, εστίασε στην προμήθεια μέσων αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία σε μια διαδικτυακή συνάντηση υπό την προεδρία του από το Πεντάγωνο. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας παρέχουν τα πάντα από συστήματα της σοβιετικής εποχής μέχρι σύγχρονα δυτικά όπλα.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό περιλαμβάνει νέα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS τα οποία σύμφωνα με το Πεντάγωνο έχουν μέχρι στιγμής ποσοστό επιτυχίας 100% στην Ουκρανία στην αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων.

«Κάνουμε τη μετάβαση των Ουκρανών προς τον πρότυπο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ σε όλο το φάσμα, μεταξύ των οποίων συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας όπως το NASAM», είπε ο Καλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν περισσότερα από 1.400 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger μαζί με αντιπυροβολικά συστήματα ραντάρ και ραντάρ αεροπορικής επιτήρησης στην Ουκρανία.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit.gr

πηγή φωτογραφίας: Forbes

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares