Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Επικοινώνησε με τον Εμανουέλ Μακρόν – Τι συζήτησαν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, την Παρασκευή (28/01), ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Εμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο του ουκρανικού ζητήματος.


Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Παρασκευή (28/01) ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, και συζήτησε για την επανέναρξη του «Σχήματος της Νορμανδίας».
Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανάρτηση στο Instagram, ο Ουκρανός Πρόεδρος έγραψε: «Μια συνομιλία με έναν φίλο και αξιόπιστο συνεργάτη της Ουκρανίας, τον Εμανουέλ Μακρόν. Είμαστε ικανοποιημένοι με την επανέναρξη του “Σχήματος της Νορμανδίας”, καθώς αυτό είναι ένα από τα βήματα για την ειρήνη. Εφόσον υπάρχει ευνοϊκό κλίμα για διάλογο, πρέπει να γεμίζουμε τον χρόνο με συναντήσεις και διαπραγματεύσεις. Όσο συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες, η πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης μειώνεται».

Πάντως, την Τετάρτη (26/01), διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις συμβούλων των ηγετών του «Σχήματος της Νορμανδίας». Οι διαπραγματευτές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στις Συμφωνίες του Μινσκ, στοχεύουν στον μετριασμό των διαφορών και υποστηρίζουν την τήρηση της εκεχειρίας στο Ντονμπάς.
Από την πλευρά του, την Πέμπτη (27/01), η Υπηρεσία Τύπου του γερμανικού Υπουργικού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση των συμβούλων εξωτερικής πολιτικής των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν στο «Σχήμα της Νορμανδίας» θα γίνει σε δύο εβδομάδες στο Βερολίνο.
Το λεγόμενο «Σχήμα της Νορμανδίας» για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία υπάρχει από τον Ιούνιο του 2014. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 70ής επετείου από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γαλλίας συζήτησαν τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς για πρώτη φορά. Η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 9 Δεκεμβρίου 2019. Πρόσφατα, τα εμπλεκόμενα μέρη σε διάφορα επίπεδα συζητούσαν τις προοπτικές συνεργασίας σε αυτή τη μορφή.

sputniknews.gr

Shares