Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Βολιβία: Ασυλο στο Μεξικό ζήτησε ο εκδιωχθείς με πραξικόπημα Ε.Μοράλες – Οπαδοί του συγκρούονται με τον Στρατό…

Ο παραιτηθείς πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ζήτησε πολιτικό άσυλο στο Μεξικό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.Ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ έκανε γνωστό ότι το αίτημα του Μοράλες έγινε δεκτό και ενημερώθηκε σχετικά ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών.

Ζητήθηκε επίσης από το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδο του Μοράλες από τη χώρα.

«Η υπουργός Εσωτερικών Όλγκα Σάντσες Κορδέρο ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον κ. Έβο» είπε ο Εμπράρδ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πόλη του Μεξικού, εξηγώντας ότι “απειλούνται η ζωή και η σωματική ακεραιότητα” του πρώην προέδρου.

“Θα ενημερώσουμε αμέσως το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας ότι με βάση το διεθνές δίκαιο πρέπει να παράσχει ασφαλή διέλευση” στον Μοράλες, πρόσθεσε.

Επειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών μετά την επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, ο Έβο Μοράλες – ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας στην εξουσία από το 2006 – ανακοίνωσε την παραίτησή του την Κυριακή το βράδυ, καθώς στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις είχαν διενεργήσει πραξικόπημα και έσπευδαν να τον συλλάβουν.

«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, την παραίτηση του οποίου ζήτησαν ο Στρατός και η Αστυνομία. «Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη» δήλωσε ο Μοράλες.

Ο αντιπρόεδρός του, Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα επίσης παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας πραξικόπημα της συντηρητικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας, στρατηγός Ουίλιαμς Κάλιμαν, δήλωσε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας να παραιτηθεί «για το καλό της Βολιβίας».

«Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας» δήλωσε ο στρατηγός ενώπιον του Τύπου.

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Μοράλες, παραιτήθηκε και η  πρόεδρος της Γερουσίας, Αντριάνα Σαλβατιέρα, ενώ η αστυνομία συνέλαβε την πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής κατ’ εντολή εισαγγελία που διενεργεί έρευνα για τις παρατυπίες στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Στη Λα Πας, οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και πραξικοπηματιών συνεχίζονται. Τουλάχιστον 20 υποστηρικτές του Μοράλες τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις τόσο στην Λα Πας, όσο και στην Ελ Αλτο, απ’ όπου ξεκίνησαν πορεία.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών θα συνεδριάσει εκτάκτως με θέμα την κατάσταση στη Βολιβία την Τρίτη στην Ουάσινγκτον, όπως ανακοινώθηκε, μετά την παραίτηση του Βολιβιανού προέδρου Έβο Μοράλες.

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 3 το απόγευμα της Τρίτης (22.00 ώρα Ελλάδας). Την έκτακτη σύγκληση του ΟΑΚ ζήτησαν οι ΗΠΑ, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Γουατεμάλα, το Περού και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Μολονότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για την παραίτηση του Μοράλες, η Βενεζουέλα και κάποιοι από τους συμμάχους της κατήγγειλαν πραξικόπημα στη Βολιβία.

Στην ίδια την χώρα η κατάσταση βαίνει προς αιματοχυσία: Υποστηρικτές του Εβο Μοράλες κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τους πολέμιους του πρώην προέδρου.

Πλήθος εξοργισμένων διαδηλωτών, υποστηρικτών του Έβο Μοράλες, που παραιτήθηκε την Κυριακή από το αξίωμα του προέδρου της Βολιβίας, άρχισαν πορεία χθες Δευτέρα προς τη Λα Πας από τη γειτονική πόλη Ελ Άλτο, προπύργιο του σοσιαλιστή πρώην προέδρου, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ανεμίζοντας γουιπάλα, σημαίες στα χρώματα του συμβόλου αυτοχθόνων λαών χωρών της Αμερικής, και φωνάζοντας «Τώρα ναι, εμφύλιος πόλεμος!», εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν να βαδίζουν προς την πρωτεύουσα, θέαμα μπροστά στο οποίο πολλοί καταστηματάρχες έσπευσαν να κλείσουν τις πόρτες τους.

Shares