Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Βιταμίνη C: Ποια είναι τα οφέλη που παρέχει στον οργανισμό…..

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για γερό ανοσοποιητικό και καλή ψυχική διάθεση που όλοι χρειαζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε στον σύγχρονο τρόπο ζωής, ιδίως στις δύσκολες εποχές που βρισκόμαστε.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την υγεία του οργανισμού, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να την παράγει. Επομένως έχει ζωτική σημασία να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες.

Η βιταμίνη C (ή ασκορβικό οξύ) είναι μία υδατοδιαλυτή ουσία, η οποία υπάρχει σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια,  γκρέιπφρουτ, λεμόνια), τα ακτινίδια, οι πιπεριές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι φράουλες κ.λπ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Διατροφικών Συμπληρωμάτων (ODS) των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, η βιταμίνη C δρα στον ανθρώπινο οργανισμό ως αντιοξειδωτική ουσία. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που τους προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ιδιαίτερα δραστικά μόρια, τα οποία σχηματίζονται όταν το σώμα μας μετατρέπει σε ενέργεια την τροφή που τρώμε. Οι άνθρωποι εκτίθενται επίσης στις ελεύθερες ρίζες στο περιβάλλον, που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Η βιταμίνη C μας προστατεύει από το οξειδωτικό στρες που προκαλούν όλοι αυτοί οι βλαπτικοί παράγοντες.

Πόση χρειαζόμαστε

Σύμφωνα με το ODS, η ποσότητα της βιταμίνης C που καθημερινά χρειάζεται κάθε άνθρωπος διαφοροποιείται αναλόγως με την ηλικία. Ειδικότερα, η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι:

Ηλικία/Στάδιο της ζωής Συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ)
Γέννηση έως 6 μηνών 40 mg
Βρέφη 7-12 μηνών 50 mg
Νήπια 1-3 ετών 15 mg
Παιδιά 4-8 ετών 25 mg
Παιδιά 9-13 ετών 45 mg
Έφηβοι 14-18 ετών (αγόρια) 75 mg
Έφηβοι 14-18 ετών (κορίτσια) 65 mg
Ενήλικες άνδρες 90 mg
Ενήλικες γυναίκες 75 mg
Εγκυμοσύνη 80-85 mg
Θηλασμός 115-120 mg

Όσοι καπνίζουν, όμως, καθώς και όσοι είναι παθητικοί καπνιστές χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη C. Και αυτό, διότι εκτίθενται σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ελεύθερων ριζών, σύμφωνα με το ODS. Επομένως, πρέπει να προσλαμβάνουν 35 mg επιπλέον από τις προαναφερθείσες τιμές.

Γερό ανοσοποιητικό και καλή απορρόφηση του σιδήρου

Εκτός από την προστασία από το οξειδωτικό στρες, η βιταμίνη παρέχει και πολλά άλλα οφέλη στην υγεία.

Κατ’ αρχάς ο οργανισμός την χρειάζεται για να έχει γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό, βοηθώντας τα κύτταρά του να λειτουργούν πιο αποδοτικά. Δυναμώνει επίσης τους αμυντικούς μηχανισμούς του δέρματος και επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Επιπλέον, στους ανθρώπους που έχουν λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως οι ιώσεις,  η επαρκής κατανάλωσή της ενδέχεται να επιταχύνει την ανάρρωση.

Ο οργανισμός χρειάζεται επίσης τη βιταμίνη για την σύνθεση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι μία πρωτεΐνη απαραίτητη για την επούλωση των πληγών, καθώς και για την καλή λειτουργία των οστών, των χόνδρων, των ούλων των δοντιών και του δέρματος.

Πολύ σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος της στην απορρόφηση του σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την αιμοποίηση και την πρόληψη της αναιμίας. Ωστόσο είναι δυσαπορρόφητος από ορισμένα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Η βιταμίνη C βελτιώνει την απορρόφησή του και μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας.

Καλή ψυχική διάθεση και ενέργεια

Εκτός απ’ όλα αυτά, η βιταμίνη βοηθά και το νευρικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην διατήρηση της φυσιολογικής ψυχικής κατάστασης και μειώνει το αίσθημα κούρασης και κόπωσης. Άλλες μελέτες  έχουν συσχετίσει τα επαρκή επίπεδά της με καλύτερη μνήμη και ικανότητα σκέψης. Τέλος, συμβάλλει στις φυσιολογικές μεταβολικές διαδικασίες που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας.

Αν και μέσω της διατροφής μπορούμε να προσλαμβάνουμε τις ποσότητες της βιταμίνης που χρειαζόμαστε, αυτό προϋποθέτει τήρηση των επιταγών της μεσογειακής διατροφής. Με άλλα λόγια, πρέπει να τρώμε κατά μέσον όρο δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα, κάτι που λίγοι από εμάς κάνουν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες. Επομένως, καλό είναι να λαμβάνουμε διατροφικό συμπλήρωμα της βιταμίνης, ειδικά αν επιπλέον είμαστε παθητικοί ή ενεργητικοί καπνιστές και σε κατάσταση έντονου στρες.

iatropedia

Shares