Σάββατο , 28 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ με γάμο ανηλίκων στο Ιράν: Η «νύφη» είναι μόλις 11 ετών και…ξαδέλφη του γαμπρού…(ΦΩΤΟ)

ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ με γάμο ανηλίκων στο Ιράν: Η «νύφη» είναι μόλις 11 ετών και...ξαδέλφη του γαμπρού...(ΦΩΤΟ)

Ένα βίντεο που δείχνει ότι ένα 11χρονο κορίτσι παντρεύεται τον 22χρονο ξάδελφό του στο αγροτικό Ιράν έχει προσελκύσει νέα προσοχή σε μια πρακτική που πολλοί Ιρανοί πιστεύουν ότι βρίσκονται σε παρακμή…

Ωστόσο, ο παρατηρητής μας λέει ότι ο παιδικός γάμος είναι ακόμη κοινός σε ορισμένες αγροτικές περιοχές.

Το βίντεο δείχνει έναν γάμο που πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου 2019 στο Bahmaei, μια φτωχή συνοικία στη νοτιοανατολική επαρχία Kohgiluyeh και Boyer-Ahmad. Η νύφη και ο γαμπρός φαίνονται να κάθονται το ένα δίπλα στο άλλο και να αγκαλιάζονται.

Οι οικογένειές τους κοιτάζουν καθώς ο μουλάς διευθύνει την τελετή, δηλώνοντας σε ένα σημείο ότι ο γαμπρός θα πληρώσει το παραδοσιακό «mahr» για το χέρι της νύφης του, «14 χρυσά νομίσματα και 50 εκατομμύρια τομάτες» (ισοδύναμο με συνολικά 9000 ευρώ).

Ο μουλάς ρωτά τη νύφη: «Φατιμά, συμφωνείς να παντρευτείς τον Μιλάντ Τζασάνι;», καθώς σύμφωνα με την ισλαμική σαρία η νύφη και ο γαμπρός πρέπει να συναινέσουν δυνατά και καθαρά. Η νύφη απαντά: «Με την άδεια των γονιών μου, ναι». Ο γαμπρός λέει «Ναι, το κάνω», και γίνονται άντρας και συζύγου καθώς χειροκροτούν οι οικογένειές τους.

 

Το βίντεο που γυρίστηκε στις 26 Αυγούστου 2019 στην επαρχία Kohgiluyeh και Boyer-Ahmad του Ιράν δείχνει ότι ένα 11χρονο κορίτσι παντρεύεται τον ξάδελφό της, ο οποίος είναι 22 ετών.

Το άρθρο 1041 του αστικού κώδικα του Ιράν ορίζει την ηλικία γάμου σε 13 για κορίτσια και 15 για αγόρια – εάν έχουν τη συγκατάθεση των γονιών τους. Αλλά εάν οι οικογένειες θέλουν να παντρευτούν μια κόρη ηλικίας 12 ετών ή μικρότερη – ή ένα αγόρι 14 ετών ή νεότερη – μπορούν να ζητήσουν από έναν δικαστή να τους δηλώσει αρκετά «πνευματικά ώριμες» για γάμο. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία , στο 5,5 τοις εκατό των ιρανικών γάμων, οι νύφες είναι κάτω των 15 ετών.

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά μέσα την 1η Σεπτεμβρίου και εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση, προκάλεσε εκτεταμένη οργή. Δύο ημέρες αργότερα, ο εισαγγελέας ακύρωσε το γάμο και είπε ότι κατηγορεί τον μουλά και τους γονείς του κοριτσιού για παράνομο γάμο ανηλίκων. Οι οικογένειες, ωστόσο, είπαν στα ΜΜΕ ότι θα προσπαθήσουν να ξαναπαντρευτούν το ζευγάρι.

ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ με γάμο ανηλίκων στο Ιράν: Η «νύφη» είναι μόλις 11 ετών και...ξαδέλφη του γαμπρού...(ΦΩΤΟ)
Ενώ οι ρεφορμιστές πολιτικοί και ακτιβιστές αγωνίζονται για αλλαγή στους νόμους περί γάμου του Ιράν, έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο και το ζήτημα παραμένει ευαίσθητο. Ο Kamil Ahmadi, ένας Ιρανός-Βρετανός ερευνητής που έγραψε ένα βιβλίο για ανήλικους γάμους στο Ιράν, συνελήφθη στις 11 Αυγούστου. Δεν δόθηκε κανένας λόγος για τη σύλληψή του.

«Οι δικαστές μπορούν να αποφασίσουν εάν ένα κορίτσι ή ένα αγόρι είναι αρκετά ώριμο για να παντρευτεί»

Ο παρατηρητής μας είναι Ιρανός ερευνητής που παρακολουθεί θέματα γάμου παιδιών στο Ιράν. Ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη για αυτό το άρθρο επειδή ανησυχεί για τις συνέπειες της δημόσιας συζήτησης για το θέμα.

Υπήρξαν άλλοι παιδικοί γάμοι που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Αλλά αυτή τη φορά υπάρχει ένα βίντεο και μερικές φωτογραφίες. Οι εικόνες έκαναν έντονη εντύπωση στους ανθρώπους και άσκησαν πίεση στους τοπικούς και εθνικούς αξιωματούχους να αναλάβουν δράση. Πρώτον, η αντιπρόεδρος του Ιράν για γυναίκες και οικογενειακές υποθέσεις έγραψε στο Twitter ότι επρόκειτο να συνεχίσει το ζήτημα τότε ο τοπικός εισαγγελέας ακύρωσε το γάμο μετά από απόφαση δικαστή.

ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ με γάμο ανηλίκων στο Ιράν: Η «νύφη» είναι μόλις 11 ετών και...ξαδέλφη του γαμπρού...(ΦΩΤΟ)

Αυτός ο γάμος ακυρώθηκε επειδή ένας τοπικός δικαστής αποφάσισε ότι η 11χρονη Φατιμά δεν ήταν «πνευματικά ώριμη» αρκετά για να διαχειριστεί μια οικογένεια. Οι δικαστές μπορούν να αποφασίσουν εάν ένα κορίτσι ή ένα αγόρι είναι αρκετά ώριμο για να παντρευτεί. Είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος.

Για να ελέγξουν αν ένα κορίτσι ή ένα αγόρι είναι αρκετά ώριμο για γάμο, οι δικαστές μερικές φορές κρατούν ένα τραπεζογραμμάτιο και τους ρωτούν πόσο αξίζει. Ή θα ρωτήσουν ποιος είναι ο σημερινός πρόεδρος του Ιράν – ή απλώς ρωτούν αν θέλουν να παντρευτούν. Προφανώς σε αυτήν την περίπτωση η Φατιμά ήταν τόσο παιδί, καθώς δεν ήταν διαθέσιμη να απαντήσει σε τέτοιου είδους ερωτήσεις.

Αυτό το κενό στο νόμο σημαίνει ότι οι πατέρες είναι συχνά σε θέση να αναγκάζουν τις κόρες τους να παντρευτούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Μπορούν να μιλήσουν με έναν δικαστή και να τον πείσουν, ή ακόμα και να τον δωροδοκήσουν.

«Υπάρχουν περισσότεροι γάμοι παιδιών από ό, τι πιστεύουν οι άνθρωποι»

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες μετριοπαθών βουλευτών και κοινωνικών ακτιβιστών για την απαγόρευση του γάμου παιδιών με την τροποποίηση του νόμου, σημειώθηκε μικρή πρόοδος. Τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα από την Ιρανική Επανάσταση πριν από 40 χρόνια. Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 1925 είχε ορίσει την ηλικία του γάμου σε 18 για αγόρια και 15 για τα κορίτσια. Αλλά τώρα κάθε ηλικία φαίνεται δυνατή.

Ωστόσο, οι κοινωνικές στάσεις απέναντι στον παιδικό γάμο. Ο αριθμός των γάμων παιδιών είναι χαμηλότερος από το 1979. Οι άνθρωποι είναι πιο μορφωμένοι και έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των συνεπειών. οι γυναίκες είναι όλο και πιο ανεξάρτητες.

Υπάρχουν περισσότεροι γάμοι παιδιών από ό, τι πιστεύουν οι άνθρωποι. Ενώ ο παιδικός γάμος είναι σπάνιος και ακόμη και ταμπού στις μεγάλες πόλεις, σε αγροτικές περιοχές ο γάμος περίπου 13 ή 14 δεν είναι ασυνήθιστο. Είναι ακόμα μέρος του πολιτισμού. Μια μητέρα που παντρεύτηκε στα 12 θα ήθελε το ίδιο για την κόρη της. Σε ορισμένα χωριά, εάν ένα κορίτσι δεν είναι παντρεμένο στα 15, οι άνθρωποι θα το πιστεύουν γιατί δεν θέλει κανείς να είναι γυναίκα.

Υπάρχουν περίπου 40.000 γάμοι ετησίως, όπου τουλάχιστον ένας από τους συντρόφους είναι κάτω των 15 ετών – και αυτό είναι μόνο οι γάμοι που είναι επίσημα εγγεγραμμένοι. Ακόμα χειρότερα, ο αριθμός των ανηλίκων γάμων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αν και με μικρό περιθώριο.

ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ με γάμο ανηλίκων στο Ιράν: Η «νύφη» είναι μόλις 11 ετών και...ξαδέλφη του γαμπρού...(ΦΩΤΟ)

Αυτό το tweet από έναν Ιρανό χρήστη του διαδικτύου αναφέρει: “Μακάρι να ήταν αστείο. Αυτό το παιδί είναι πολύ μικρό για να ξέρει τι συμβαίνει. Πρέπει να σκεφτεί ότι είναι κάποιο είδος παιχνιδιού. Θεέ μου, δεν ξέρει καν τι συμβαίνει σε αυτήν ”

Υπάρχει ένα στερεότυπο ότι οι οικογένειες που ωθούν τις κόρες τους να παντρευτούν νέους είναι φτωχές, αλλά αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, η παράδοση είναι πιο συχνά το κίνητρο από την εξασφάλιση πληρωμής. Ο παιδικός γάμος προκαλείται από ένα τρίγωνο ανησυχιών: παράδοση, φτώχεια και φόβο ότι ένα κορίτσι θα βρει έναν φίλο.

Σε πολλούς ανήλικους γάμους, τα παιδιά δεν ζουν μαζί στην αρχή – ή κάνουν σεξ. Ζουν χωριστά για λίγα χρόνια και ξεκινούν τον «πραγματικό» γάμο όταν το κορίτσι γίνεται 14 ή 15 ετών.

Αλλά όχι πάντα. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ένα 11χρονο κορίτσι με το όνομα Ράχα παντρεύτηκε έναν 44χρονο άνδρα στην επαρχία Ιλάμ. Ο γάμος δεν καταχωρήθηκε. Ήταν η δεύτερη σύζυγος του άνδρα, και την ανάγκασε να κάνει σεξ μαζί του για έξι μήνες, έως ότου η πρώτη γυναίκα πέταξε μια ιρανική ΜΚΟ, λέγοντάς τους: «φωνάζει κάθε βράδυ ενώ ο σύζυγός μας τη βιάζει». Ένας τοπικός δικαστής ακύρωσε το γάμο.

«Δεν υπάρχουν καλές καταλήξεις»

Οι παιδικές νύφες είναι συχνά θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Μπορούν επίσης να υποστούν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Τα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των γυναικών – συμπεριλαμβανομένης της αυτοαποκράτησης – είναι πολύ υψηλότερα σε περιοχές με υψηλό ποσοστό παιδικού γάμου από ό, τι σε άλλα μέρη του Ιράν. Πολλές από τις παιδικές νύφες τρέχουν μακριά από το σπίτι. Υποφέρουν πολλά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις σεξουαλικές σχέσεις και την εγκυμοσύνη και την αποβολή.

Δυστυχώς, όταν τα δικαστήρια παρεμβαίνουν στον τερματισμό των παιδικών γάμων, δεν υπάρχουν ευχάριστα αποτελέσματα. Συχνά το υπόλοιπο χωριό θα αποφεύγει το κορίτσι για να φέρει ντροπή στις οικογένειές τους. Και μερικές φορές οι οικογένειες θα παντρευτούν ήσυχα τις κόρες τους με τον ίδιο άντρα όταν η σκόνη έχει σταματήσει.

Άρθρο του Ershad Alijani ( @ErshadAlijan i )

observers.france24.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares