Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Βγαίνουν δειλά και επιφυλακτικά οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Σημαντικά στηρίγματα, ώστε να μην απωλέσει τη ζώνη των 850 μονάδων, βρίσκει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει καταφέρει να κρατήσει σε επίπεδο τίτλων τη διόρθωση μετά το τριήμερο ράλι.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,02% στις 851,17 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,20% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.059,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,46% στις 578,41 μονάδες.

Βγαίνουν δειλά και επιφυλακτικά οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Αν και πολλοί ξένοι αναλυτές συμφωνούν ότι η ανάκαμψη των διεθνών αγορών πρόσκειται σε ένα bear market rally, το ΧΑ έχει βρει ευκαιρία να μαζέψει μέρος των απωλειών του 2022 σε επίπεδα που δεν βρίσκονται εύκολα στις μεγάλες αγορές παγκοσμίως. Οι απώλειες από την αρχή του έτους έχουν περιοριστεί σε λίγο πάνω από το 4%, με τον τραπεζικό δείκτη μάλιστα να έχει γυρίσει κατά 1% θετικός, επιβεβαιώνοντας αυτό που πολλοί εγχώριοι αναλυτές ανέφεραν, την αντοχή του.

Μπορεί το σημείο εκκίνησης του 2022 να ήταν ιστορικά χαμηλότερο εάν συγκριθεί με την πολυετή bull market των διεθνών αγορών, όμως φέτος το ΧΑ έχει κάνει τη διαφορά και δεν εμφανίζει τα ακραία ποσοστά πτώσης μόλις οι αναταράξεις εμφανίζονται παγκοσμίως. Και φυσικά η συνέχεια μόνο καθησυχαστική δεν είναι, καθώς όπως επισημαίνει και ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, το γενικότερο περιβάλλον μοιάζει απαράλλαχτα γεμάτο από “μαύρους κύκνους”, με τους επενδυτές να αξιώνουν υψηλότερα discounts προκειμένου να εκθέσουν τα κεφάλαια τους σε αυτούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το bear market rally στις αγορές της Δύσης και της Αθήνα αρχίζει να “εγκλωβίζει” τους πιο αργοπορημένους short sellers, δίνοντας μέσω των εσπευσμένων αγορών νέα “καύσιμα” στην άνοδο. Ωστόσο, η παγίωση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων σε πολυετή υψηλά δυσκολεύει την περαιτέρω ανατίμηση των μετοχών.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΛΠ σημειώνει άλμα 5,01%, με τον Ελλάκτωρα να είναι στο +4,32%, τη ΔΕΗ στο +2,82% και τις ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Λάμδα και ΕΛΧΑ.

Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ χάνει 2,12%, με την Coca Cola και την Quest να σημειώνουν απώλειες 1,69% και 1,46% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, Motor Oil, Aegean, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Βιοχάλκο.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares