Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Βενεζουέλα: Επέστρεψαν 12 μέλη πληρώματος αεροσκάφους που έχει κατασχεθεί στην Αργεντινή

Στη Βενεζουέλα επέστρεψαν, χθες Παρασκευή, 12 μέλη πληρώματος αεροσκάφους που κρατούνταν από τον Ιούνιο στην Αργεντινή, αφότου το Boeing 747 κατασχέθηκε και ερευνάται η εμπλοκή του σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

«Γιορτάζουμε την άφιξή τους», δήλωσε από το διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας ο υπουργός Μεταφορών της Βενεζουέλας Ραμόν Βελάσκες στο δίκτυο Telesur, χαρακτηρίζοντας τα μέλη του πληρώματος «πρότυπα επαναστατικού αγώνα».

Δικαστήριο της Αργεντινής ενέκρινε την περασμένη Τρίτη την αναχώρηση 12 εκ των 19 μελών του πληρώματος.

Το αεροσκάφος μεταφοράς εμπορευμάτων πωλήθηκε στην εταιρία Emtrasur της Βενεζουέλας από την ιρανική Mahan Air.

Προσγειώθηκε στο Μπουένος Άιρες στις αρχές Ιουνίου, με πλήρωμα Βενεζουελάνους και Ιρανούς. Η άφιξή του προκάλεσε διπλωματικό σάλο στην Αργεντινή. Η χώρα κατηγορήθηκε ότι υποστηρίζει το Ιράν και τη Βενεζουέλα, σε βάρος των οποίων οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις. Η Αργεντινή καθήλωσε το αεροσκάφος και τον Αύγουστο το κατέσχεσε κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών δικαστικών αρχών.

Από τα 12 απελευθερωθέντα μέλη του πληρώματος, οι 11 είναι Βενεζουελάνοι και ο ένας Ιρανός. Σε άλλους τρεις Βενεζουελάνους και τέσσερις Ιρανούς – μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους – δεν επιτράπηκε να εγκαταλείψουν την Αργεντινή.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βενεζουέλας Ραμόν Βελάσκες τόνισε πως η κράτησή τους είναι παράνομη.

Η σύλληψη των μελών του πληρώματος του αεροσκάφους πυροδότησε διαδηλώσεις στο Καράκας με αίτημα την επιστροφή τους.

Το Ιράν και η Βενεζουέλα διατηρούν στενούς δεσμούς και τον περασμένο Ιούνιο υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με ορίζοντα 20ετίας.

newsbomb.gr

Shares