Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Βελόπουλος κατά Μητσοτάκη : Οι επόπτες δημόσιας υγείας καταρρίπτουν το αφήγημα για τα ΜΜΜ

Την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα και το πόσο επικίνδυνος είναι ο συνωστισμός που παρατηρείται σε αυτά, ακόμα και σε ώρες που δεν είναι αιχμής, καταγράφουν σε πρόσφατη αυτοψία τους οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας.

Μία αυτοψία που καταρρίπτει το αφήγημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δηλαδή δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα ο κορονοϊός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως υποστήριξε χθες από το βήμα της Βουλής και αντέκρουσε και ο Κ.Βελόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ

«Δεν υπήρξε επιβάτης, ο οποίος να μην τηρεί το υποχρεωτικό μέτρο της μάσκας προσώπου», ωστόσο «δεν τηρείται το μέτρο της αποστασιοποίησης, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού Covid-19, αποτελώντας οι χώροι αυτοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς εστίες μετάδοσης του νέου κορονοϊού, με κίνδυνο γιας τους επιβαίνοντας και τη Δημόσια Υγεία γενικότερα», επισημαίνεται στην αυτοψία Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ στην Ομόνοια.

Η αυτοψία έγινε στις 6 Νοεμβρίου, στις 9:45 το πρωί. Παρόλο που δεν ήταν ώρα αιχμής η αυτοψία διαπιστώνει συνθήκες συγχρωτισμού.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «στην αποβάθρα του ΗΣΑΠ και προς τις δύο κατευθύνσεις επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού».

Επίσης, ότι «εντός του συρμού του ΗΣΑΠ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες έντονου συγχρωτισμού και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα».

Χαρακτηριστική και η επισήμανση στην αυτοψία πως «η συχνότητα των δρομολογίων τη στιγμή του ελέγχου ήταν για το Μετρό και τον ΗΣΑΠ 4 και 9 λεπτά αντίστοιχα».

Κι όμως, ενώ η χώρα βιώνει το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να κάνει το μαύρο – άσπρο, επικαλούμενος «ουκ ολίγες μελέτες», χωρίς να αναφέρει πολλές λεπτομέρειες.

«Υπάρχουν ουκ ολίγες μελέτες οι οποίες λένε ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ιού. Βλέπω εδώ «Public transport is covid free». Σχετική έρευνα από τη Γαλλία, η οποία λέει ότι σε σχέση με άλλες εστίες πιθανής διάδοσης μόλις το 1,2% των Covid clusters συνδέονται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτά είναι στοιχεία», είπε χθες ο πρωθυπουργός.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς, πώς ο πρωθυπουργός βρίσκει χρόνο για να διαβάζει ξένες μελέτες αλλά του διέφυγε η παραπάνω αυτοψία για την Αττική…

Shares