Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η σορός της έφτασε στο Εδιμβούργο

Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ έφτασε σήμερα (11.09.2022), από την κατοικία της στα Χάιλαντς της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο, αφού διέσχισε περίπου 300 χιλιόμετρα στην καταπράσινη, σκωτσέζικη ύπαιθρο.

Το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ θα παραμείνει τη νύχτα στο Χόλιρουντχαουζ στο Εδιμβούργο και αύριο θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό του Αγίου Αιγιδίου, όπου θα τελεστεί δέηση. Έπειτα, το βράδυ της Τρίτης, θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Λονδίνο.

Στο σημείο υπάρχει πλήθος αστυνομικών και στις στέγες βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων αλλά και πλήθος κόσμου που ακόμα εξακολουθεί να συρρέει.

Το τελευταίο «αντίο» στην Βασίλισσα από τους Βρετανούς
Συγκινητικές ήταν σήμερα οι εικόνες με τους χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν σε δρόμους και κοινότητες της Σκωτίας, περιμένοντας σιωπηλά να αποχαιρετίσουν, για τελευταία φορά τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας διέσχισε αργά την αγαπημένη της Σκωτία, σε ένα ταξίδι διάρκειας έξι ωρών.

Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε το πρωί, αφού οι έξι δασοφύλακες του Μπαλμόραλ μετέφεραν το φέρετρο από την αίθουσα χορού του κάστρου στη νεκροφόρα. Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με το σκωτσέζικο βασιλικό λάβαρο και με ένα στεφάνι από λουλούδια, όλα μαζεμένα από τους κήπους του Μπαλμόραλ.

Τα επτά οχήματα πέρασαν αργά μπροστά από το πλήθος με ανθοδέσμες που είχαν αφήσει οι πολίτες κατά μήκος της περίφραξης.

Το Μπαλάτερ ήταν το πρώτο χωριό που υποδέχτηκε την Ελισάβετ. Εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες, κληρικοί και τοπικοί αξιωματούχοι, πολλοί ντυμένοι στα μαύρα, αλλά και με παραδοσιακές σκωτσέζικες ενδυμασίες, είχαν στηθεί στην άκρη του κεντρικού δρόμου.

Κατόπιν, τα χωριά διαδέχτηκαν το ένα το άλλο, με έντονα χειροκροτήματα και συγκινήσεις στο Μπάνκορι, αφού μια πολίτης ξέσπασε σε κλάματα.

Ακόμα και Ουκρανοί στο ανάκτορο του Χόλιρουντχάουζ
Καθισμένη σε μια πράσινη, σπαστή καρέκλα, η Λίντσεϊ Λιούις, εργαζόμενοι σε δημόσια υπηρεσία υγείας, περιμένει από το πρωί για να τιμήσει τη Βασίλισσα. Έφτασε από το Γιορκ, στη βόρεια Αγγλία, μαζί με τον σύζυγό της. «Είναι πολύ ήσυχα», σχολίασε, επισημαίνοντας την «κατανυκτική αίσθηση» που επικρατεί στην πόλη.

Από δίπλα, μια ομάδα Ουκρανών προσφύγων κατέβηκε στον δρόμο για να αφήσει μερικά λουλούδια. «Θέλαμε να ευχαριστήσουμε εκ βάρους καρδίας τη Βρετανία, τη Βασίλισσα και όλη την οικογένειά της», καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον «επειδή βοήθησαν την Ουκρανία», είπε η Βικτόρια Σαγιένκο, 29 ετών, από το Χάρκοβο.

 

 

newsit.gr

Shares