Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Βασίλης Τόπαλος: «Εκείνη τη μέρα δεν γινόταν σπάρινγκ» – Μαρτυρία

Ερωτήματα έχουν προκύψει γύρω από τις συνθήκες θανάτου του Βασίλη Τόπαλου, με τις Αρχές να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Μάρτυρες που ήταν παρόντες στο συμβάν διαψεύδουν ότι γινόταν σπάρινγκ.

Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών γύρω από τις συνθήκες θανάτου του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο αναμένεται να καταθέσουν 4 πυγμάχοι που βρίσκονταν στο γυμναστήριο την ώρα που κατέληξε ο νεαρός, μετά την προπόνηση.

Ο πυγμάχος που βρήκε αναίσθητο τον Βασίλη Τόπαλο στα αποδυτήρια, μιλώντας στο MEGA, περιέγραψε καρέ καρέ την προσπάθεια όσων βρίσκονταν στο σημείο να δώσουν στον 16χρονο τις πρώτες βοήθειες. Όπως είπε ο ίδιος, άκουσε έναν θόρυβο και στη συνέχεια είδε τον Βασίλη στο πάτωμα.

«Ήμουν μέσα στην τουαλέτα. Άκουσα από έξω ένα ‘μπαμ’. Βγήκα και είδα τον Βασίλη πεσμένο κάτω. Φώναξα αμέσως τους προπονητές και τον πατέρα του. Τους φώναξα όλους, όποιον μπορούσε να του δώσει τις πρώτες βοήθειες. Ο προπονητής μου του έδωσε τις πρώτες βοήθειες και εμείς παίρναμε τηλέφωνο το ΕΚΑΒ. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο τρομακτική ήταν αυτή η στιγμή».

Σχετικά με τους ισχυρισμούς που τον ήθελαν να έκανε σπάρινγκ με τον 16χρονο, ο πυγμάχος το διαψεύδει κατηγορηματικά τονίζοντας ότι εκείνη την ημέρα ο ίδιος δεν έκανε καθόλου προπόνηση.

«Ο Βασίλης ερχόταν συχνά στο γυμναστήριο και τον έβλεπα. Έκανε προπονήσεις σε εμάς. Εγώ δεν έκανα ποτέ προπόνηση με τον Βασίλη. Εκείνη τη μέρα δεν είχα βάλει γάντια, γιατί δεν είμαι καν στα κιλά του. Έχουν πει ότι εγώ έκανα σπάρινγκ μαζί του, ενώ εκείνη την ημέρα εγώ δεν έκανα καθόλου προπόνηση», είπε.

Τόνισε επίσης: «Στο γυμναστήριο εκείνη τη μέρα γινόταν προπόνηση, όχι σπάρινγκ. Είναι ψέματα ότι γινόταν sparing. Έκαναν τεχνικές, όπως κάνει κάθε γυμναστήριο. Ο Βασίλης έκανε συνδυασμούς με τα άλλα παιδιά, δεν είναι ούτε βάρη, ούτε σπάρινγκ. Ήταν συνδυασμοί, στόχοι. Πιο πολύ για την δύναμη και την αντοχή».

Ερωτήματα προκύπτουν ωστόσο για το χτύπημα στο κεφάλι του 16χρονου, καθώς φαίνεται να είναι πιο βαρύ από αυτό που θα προκαλούσε η πτώση του.

Ο πυγμάχος που μίλησε στο MEGA ανέφερε σχετικά: «Το χτύπημα που είχε ο Βασίλης ήταν πολύ βαρύ. Στη ΓΑΔΑ μας ρώτησαν αν πήγε κάποιος και τον βάρεσε με λοστό στο μπάνιο. Δεν μπορεί αυτό το χτύπημα να έχει προκληθεί με γάντι. Ο Βασίλης ήταν πρωταθλητής, ήταν πολύ προσεχτικός, πάντα έκανε προπόνηση με γάντια και κάσκα».

«Δεν έπρεπε να κάνει αυτήν την προπόνηση»
Από την άλλη πλευρά, ο Αρτούρ Μικαελιάν, ομοσπονδιακός προπονητής δήλωσε στο MEGA ότι μετά το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα είχε δώσει σαφείς οδηγίες για χαλαρές προπονήσεις.

«Μετά το πανευρωπαϊκό, συγκέντρωσα όλη την ομάδα και τους είπα 10 – 15 μέρες τελείως ξεκούραση. Οι αθλητές δεν είναι μηχανήματα, θέλουν ξεκούραση. Εγώ μετά έφυγα, πήγα στην Ισπανία, γύρισα και τους μάζεψα 3 του μήνα, Δεκέμβρη, κάναμε μια τελευταία προπόνηση απλά για να τους πω τι θα κάνουν μέχρι την πρωτοχρονιά. Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή τους είπα βάρη, όλα χαλαρά, απλά να είναι σε φόρμα. Τρίτη, Πέμπτη σάκους στις τεχνικές σιγά σιγά και Σάββατο τρέξιμο μεγάλη απόσταση χωρίς ένταση. Αυτά που είπα, αυτά έπρεπε να κάνει, όχι ό,τι έκανε στο γυμναστήριο», τόνισε.

Τα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης
Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο θάνατος του νεαρού αθλητή προκλήθηκε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση που επέφερε εγκεφαλική νέκρωση. Όμως οι Αρχές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ο 16χρονος να δέχθηκε κάποιο δυνατό χτύπημα είτε κατά τη διάρκεια αγώνα σπάρινγκ (στον οποίο αναφέρεται πως συμμετείχε) είτε εν μέσω έντονης προπόνησης και ύστερα να λιποθύμησε στις τουαλέτες του γυμναστηρίου στον Ταύρο.

Στα αίτια θανάτου του Βασίλη Τόπαλου αναφέρθηκε και ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, εξηγώντας σε τι μπορεί να οφείλεται το αιμάτωμα που βρέθηκε στον εγκέφαλό του: «Από την ιατροδικαστική εξέταση που υπεβλήθη ο 16χρονος πυγμάχος, προκύπτει ότι υπήρχε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα, δηλαδή μία συλλογή αίματος, μεταξύ εγκεφάλου και κρανίου. Αυτή η συλλογή για να δημιουργηθεί και για να αρχίσει να πιέζει τον εγκέφαλο για να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα, θέλει κάποιο χρόνο. Στην συνέχεια βλέπουμε ότι ο 16χρονος πυγμάχος καταρρέει, οπότε βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της δημιουργίας του αιματώματος. Οπότε θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτό το αιμάτωμα δημιουργήθηκε ώρα πριν. Συνεπώς η αιτία πρέπει να μεταφερθεί πριν τη λιποθυμία. Θεωρώ ότι η πτώση του δεν είναι η αιτία», είπε μιλώντας στο ΟPEN.

Συνέχισε λέγοντας ότι η αιτία της αιμορραγίας πρέπει να αναζητηθεί κατά τη διάρκεια της προπόνησης, πριν το λιποθυμικό επεισόδιο: «Αυτά τα αιματώματα είναι φλεβικής αιτιολογίας. Συνεπώς η αιμορραγία είναι αργή. Ο χρόνος με τον οποίο εξελίσσεται ένα αιμάτωμα έχει να κάνει με το τραύμα του αγγείου, όσο μεγαλύτερο, τόσο πιο γρήγορα εκδηλώνεται αυτό το αιμάτωμα. Ο χρόνος που χρειάζεται για να χαρακτηριστεί κάτι οξύ αιμάτωμα είναι τέσσερις μέρες. Ο ασθενής σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να φέρει συμπτώματα ζαλάδας, κεφαλαλγίας, αστάθειας κλπ. Οπως καταλαβαίνεται αυτά τα συμπτώματα δεν υπήρχανε, από το ιστορικό που γνωρίζουμε, συνεπώς το χτύπημα που δημιούργησε αυτή την αιμορραγία, νομίζω ότι εντοπίζεται την ίδια μέρα και στην προπόνηση που προηγήθηκε της ζάλης και της κατάρρευσης», τόνισε ο κ. Γαλεντέρης

Δήλωσε δε, ότι ο 16χρονος πρωταθλητής πυγμαχία θα μπορούσε να είχε σωθεί αλλά λόγω του τραύματος η περίπτωσή του καθίστατο δύσκολη: «Θα μπορούσε να σωθεί. Συνήθως τα υποσκληρίδια αιματώματα αντιμετωπίζονται με μία αποσυμφόρηση και με νοσηλεία με στενή παρακολούθηση. Εδώ όμως η αιμορραγία ήταν πολύ έντονη, εκτεταμένη και νομίζω ότι είχε και επιπλοκές, όπως περιεγράφηκε από το ιστορικό του νοσοκομείου που νοσηλεύτηκε ο 16χρονος. Ήταν μία περιπλεγμένη κατάσταση».

«Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα κινήθηκαν αρκετά γρήγορα. Γρήγορα κλήθηκε το ασθενοφόρο, γρήγορα μπήκε στο χειρουργείο ο 16χρονος. Οι ασθενείς που έχουν υποσκληρίδια αιματώματα τα αντιλαμβάνονται την στιγμή της κατάρρευσης. Εκτός αν ο αρχικός τραυματισμός οδήγησε στο νοσοκομείο και πάνω στη διερεύνηση βρέθηκε το υποσκληρίδιο αιμάτωμα», πρόσθεσε ο κ. Γαλεντέρης.

Κατέληξε λέγοντας ότι πράγματι είναι δυνατό ένα σφοδρό χτύπημα να μπορέσει να δημιουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις ένα θανατηφόρο αιμάτωμα: «Τα χτυπήματα αυτά προκαλούν μία κίνηση εντός του εγκεφάλου. Αυτή η κίνηση τεντώνει τα αγγεία. Αν μία τέτοια κίνηση είναι απότομη με μεγάλη ενέργεια μπορεί ένα αγγείο να υποστεί ρήξη στο τοίχωμά του. Μπορεί να είναι σπάνιο, αλλά συμβαίνει αυτό το πράγμα. Οι τραυματισμοί αυτοί μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και με προστατευτική κάσκα και γάντια. Η κίνηση της κεφαλής είναι αυτή που προκαλεί τη ρήξη του αγγείου», διευκρίνισε ο ιατροδικαστής.

newsbomb.gr

Shares