Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Βασίλης Πολίτης: «Είναι δυνατόν να έχουμε ένταση από την Τουρκία, “φιέστα” από τον Ερντογάν και να μην έχουμε αντίδραση; Οι περισσότεροι από το υπουργικό συμβούλιο είναι διακοπές»

Για τη «φιέστα» Ερντογάν για το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν και τις εκτιμήσεις του όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις των Τούρκων μίλησε σήμερα στον Focus FM και στον δημοσιογράφο Κώστα Τουτσίδη ο Ναύαρχος ε.α Βασίλης Πολίτης.


«Είναι δυνατόν να έχουμε ένταση από την Τουρκία, να υπάρχει αυτή η φιέστα (σ.σ. από πλευράς Τούρκου προέδρου) και να μην έχουμε καμία αντίδραση; (…) Λέμε είναι σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά δεν έχουμε πει, έχουμε κανόνες εμπλοκής, θα τους αποδεσμεύσουμε;» διερωτήθηκε προσθέτοντας «απ ‘ ό,τι βλέπω στα ΜΜΕ, οι περισσότεροι από το υπουργικό συμβούλιο που εμπλέκονται με αυτή την υπόθεση βρίσκονται σε διακοπές».

«Τα πάντα είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Αυτή τη στιγμή, δε ξέρω, υπάρχει πολιτική βούληση; (…) Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές; Δηλαδή, αν θα πάει νότια της Κρήτης αν θα μπει στα οικόπεδα της ΑΟΖ τα οποία αμφισβητεί, της κυπριακής ΑΟΖ, θα αντιδράσουμε; Ή θα πούμε πάλι ότι η Κύπρος είναι πολύ μακριά;» αναρωτήθηκε ο κ. Πολίτης τονίζοντας την ανάγκη «να είμαστε ξεκάθαροι, να ορίσουμε κόκκινες γραμμές, ότι “κύριοι, αν θα μπείτε στην ελληνική υφαλοκρυπίδα, σε οικόπεδο που εσείς αμφισβητείτε της κυπριακής ΑΟΖ, εμείς θα αντιδράσουμε”».

«Έχουμε έναν κροκόδειλο δίπλα, τον Τούρκο, ο οποίος θέλει να φάει όλους τους γείτονές του. Θέλει να φάει την Κύπρο, θέλει να φάει την Αρμενία, θέλει να φάει τους Κούρδους, θέλει να φάει την Ελλάδα και εμείς τι κάνουμε; Με την τακτική του εφησυχασμού και του κατευνασμού, ταΐζουμε συνεχώς με δηλώσεις μας τον κροκόδειλο και θα μας φάει κάποια στιγμή, σίγουρα» σημείωσε ο κ. Πολίτης.

Εκτίμησε, πάντως, ότι ο Ερντογάν στην παρούσα φάση «θέλει να δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις, να μετρήσει τις αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά» καθώς «Αύγουστο και Σεπτέμβριο ο τουρισμός πάει πολύ καλά σε Τουρκία και Ελλάδα». «Όταν τελειώσει ο τουρισμός, κατά τις αρχές Οκτωβρίου, θα αρχίσει να πλέει μέσα στο ανατολικό Αιγαίο και τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα», κατέληξε ο ίδιος.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξή του εδώ:

 

 

 

Shares