Κυριακή , 2 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές, στο -2,2% ο Dax

Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό DAX να χάνει πάνω από 2%, μετά το τελεσίγραφο της Ρωσίας προς τους Ευρωπαίους για τον πλήρη τερματισμό των ροών του φυσικού αερίου εάν δεν υπάρξει άρση των κυρώσεων.

Η Μόσχα σταμάτησε να τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1, πυροδοτώντας ένα νέο ράλι στις τιμές της ενέργειας και τροφοδοτώντας εκ νέου τον προβληματισμό για την ενεργειακή επάρκεια ενόψει του χειμώνα.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχασε 0,6% και έκλεισε στις 413,39 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κατρακύλησε 2,2% στις 12.760,78 μονάδες στον απόηχο της ανακοίνωσης της Gazprom ότι ο βασικός αγωγός στη Γερμανία θα παραμείνει κλειστός επ’ αόριστον. Οι μετοχές του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού Uniper σημείωσαν βουτιά 11% μετά την προειδοποίηση του επικεφαλής της εταιρείας ότι η γερμανική οικονομία ενδεχομένως να εξετάσει την επιβολή περιορισμών στη χρήση του φυσικού αερίου. Η ρυθμιστική αρχή της χώρας διευκρίνισε πάντως ότι προτεραιότητα θα δοθεί στα γερμανικά νοικοκυριά αν το Βερολίνο ενεργοποιήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο φυσικό αέριο.

Το πάγωμα των ροών προς την Ευρώπη έρχεται λίγο πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου για να εξετάσουν επιλογές για το πώς θα μπορούσαν να περιορίσουν το ράλι των τιμών της ενέργειας.

Ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 1,2% στις 6.093,22 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρά κέρδη κέρδη 0,1% στις 7.287,43 μονάδες μετά την ανάδειξη της Λιζ Τρας στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε βουτιά 2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,9%.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares