Κυριακή , 2 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές μετά το τριήμερο ανοδικό σερί

 

Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, μετά από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις και ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve στο αμερικανικό Κογκρέσο για τις προοπτικές της οικονομίας και την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ θα καταθέσει σήμερα και αύριο στο Κογκρέσο, με τους επενδυτές να αναζητούν στοιχεία στην ομιλία του για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας τους επόμενους μήνες καθώς θα συνεχίζει την καμπάνια της για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Η Fed, όπως και η Τράπεζα της Αγγλίας και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει δραματικά τα επιτόκια τους τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ράλι του πληθωρισμού, ενώ σχεδιάζουν και νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες. Η ταχύτητα με την οποία οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν στη σύσφιξη της πολιτικής τους προβληματίζει τους επενδυτές που πλέον ανησυχούν για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 1,6% στις 401,97 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει βουτιά 2,1% στις 13.008,88 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,95% στις 5.847,05 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 1,5% στις 7.044,36 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 1,7%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν νέο υψηλό 40 ετών για τον πληθωρισμό παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μετριάσει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές με διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 9,1% τον Μάιο αντλώντας νέα ώθηση από την εκτίναξη των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares