Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Βαριές απώλειες για το αργό μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση

Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας το πετρέλαιο με φόντο τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης σε Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ τα οποία επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους για τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Σεπτεμβρίου κατρακύλησε 4,73 δολ. ή 4,8% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 93,89 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Οκτωβρίου, στο μεταξύ, υποχώρησε 3,94 δολ. ή 3,8% και έκλεισε στα 100,03 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Η βενζίνη Σεπτεμβρίου στο Nymex έχασε 3,7% στα $2,998 δολ. το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε 3,1% στα 3,44 δολ. το γαλόνι.

Τέλος, το φυσικό άεριο Σεπτεμβρίου έχασε 0,7% στα 8,283 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο κινεζικός ΡΜΙ υποχώρησε στις 50,4 μονάδες τον Ιούλιο από τις 51,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Την ίδια στιγμή, η μεταποιητική δραστηριότητα της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 μηνών τον Ιούλιο.

Στην Ευρώπη, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο μεταποιητικός δείκτης υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ της S&P υποχώρησε στις 49,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 52,1 μονάδες τον Ιούνιο, χάνοντας το όριο των 50 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020.

Την ίδια ώρα, το βασικό σενάριο της Barclays για ήπια ύφεση στην Ευρωζώνη μετατράπηκε σε αισιόδοξο και η βρετανική τράπεζα βλέπει πλέον βαθιά και μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση – ακολουθώντας και αυτή τη “στροφή” που πραγματοποίησε η Citigroup την προηγούμενη εβδομάδα.

Απογοητευτική ήταν η εικόνα για την πορεία του κλάδου και στις ΗΠΑ, με δύο διαφορετικές εκθέσεις να δείχνουν υποχώρηση της δραστηριότητας σε χαμηλό δύο ετών.

Υπενθυμίζεται τόσο το Brent όσο και το WTI, ολοκλήρωσαν την Παρασκευή τον Ιούλιο με δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 2020.

Κατά τα άλλα, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ συνέχισε να κινείται ανοδικά, με τον αριθμό εξεδρών της χώρας να αυξάνεται κατά 11 τον Ιούλιο, αυξημένος 23ο διαδοχικό μήνα, ένα χρονικό διάστημα ρεκόρ σύμφωνα με στοιχεία της Baker Hughes.

Τέλος, τα βλέμματα των επενδυτών αναμένεται να στραφούν στον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας (OPEC+), που συναντώνται την Τετάρτη για να αποφασίσουν για την παραγωγή του Σεπτεμβρίου, με τις προσδοκίες πάντως να είναι τουλάχιστον συγκρατημένες.

Δύο πηγές από τις οκτώ πηγές του Οργανισμού που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέφεραν στη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου θα συζητηθεί μια μέτρια αύξηση παραγωγής, ενώ οι υπόλοιπες εκτίμησαν ότι η παραγωγή μάλλον θα διατηρηθεί σταθερή.

Στην Λιβυή πάντως, ο υπουργός Μοχάμαντ Αούν ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας έφθασε στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή τον ημερήσιο μέσο όρο πριν από τον αποκλεισμό των πετρελαιοπηγών από τα μέσα Απριλίου ως τα μέσα Ιουλίου που παρέλυσε την οικονομία της ασταθούς χώρας της βόρειας Αφρικής.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares