Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Βαρίδι για τα ασιατικά χρηματιστήρια οι δηλώσεις Πάουελ

Χάνουν έδαφος τα ασιατικά χρηματιστήρια στο κλίμα ανησυχίας που διαμόρφωσαν από χθες οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Στην κατάθεση του την Τρίτη σε επιτροπή της Γερουσίας ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε ότι η δουλειά της κεντρικής τράπεζας δεν έχει ολοκληρωθεί και οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Ο διοικητής της Fed δεν απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο και επιθετικότερων αυξήσεων των επιτοκίων αν τα εισερχόμενα στοιχεία το απαιτήσουν.

Η Fed είχε επιβραδύνει το ρυθμό των αυξήσεων στα επιτόκια της, στις 25 μονάδες βάσης το Φεβρουάριο μετά τις προηγούμενες αυξήσεις που ήταν κατά 50 μ.β. και 75 μ.β. δημιουργώντας προσδοκίες ότι πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της πολιτικής της. Ωστόσο, ο Πάουελ άνοιξε ξανά την πόρτα για μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι οι αξιωματούχοι είναι προετοιμασμένοι να ενισχύσουν το ρυθμό των αυξήσεων, αν αυτό απαιτηθεί. Οι δηλώσεις του οδήγησαν στο βαθύ κόκκινο τους δείκτες της Wall Street.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 κερδίζει 0,5% στις 28.444,19 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατρακυλά 2,2%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημειώνει μικρές απώλειες 0,1%.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi χάνει 1,3%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχωρεί 0,8%. Οι δείκτες σε Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Ινδονησία επίσης χάνουν έδαφος.

Στη Wall Street ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 1,5% στις 3.986,37 μονάδες, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε βουτιά 1,7% στις 32.856,46 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq βυθίστηκε 1,3% στις 11.530,33 μονάδες.

Πηγή: capital.gr

Shares