Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Βαληνάκης: Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Ερντογάν δεν ζήτησε αντάλλαγμα για το «ήσυχο καλοκαίρι»

Δεν μπορούμε ρεαλιστικά να αναμένουμε ότι ξαφνικά η Τουρκία θα παραιτηθεί των διεκδικήσεών της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τονίζει ο Γιάννης Βαληνάκης, μιλώντας στο CNN Greece στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Ερντογάν δεν ζήτησε αντάλλαγμα για το “ήσυχο καλοκαίρι” και μάλιστα σοβαρό» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισημαίνει πως «η έκκληση Μπάιντεν για σταθερότητα στο Αιγαίο πιθανότατα έχει και άλλη ανάγνωση από αυτήν που συζητούμε», σχολιάζοντας το γεγονός ότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν αναφέρει καθόλου την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων θεωρεί προϊόν συνναλλαγής των Ηνωμένων Πολιτειών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την άρση του τουρκικού βέτο για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με την παράλληλη στήριξη από την πλευρά του προέδρου Τζο Μπάιντεν του τουρκικού αιτήματος για αγορά και εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Εκτιμά επίσης ότι θα ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις στο Κογκρέσο, προκειμένου να προχωρήσει η πώληση, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι αν δεν δοθούν τα όπλα αυτά θα καταρρεύσει η συμφωνία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Ο Γιάννης Βαληνάκης προειδοποιεί μάλιστα πως μια τέτοια εξέλιξη, παρά τα χειροκροτήματα στον πρωθυπουργό στο Κογκρέσο, μαζί μάλιστα με την άρση και των υπόλοιπων δυτικών εμπάργκο, θα είναι πολύ αρνητική για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας.

Χαρακτηρίζει «άσφαιρη προειδοποίηση» τα περί «βαθειάς ανησυχίας» που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής και ασκεί κρτική, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε υποστηρίξει να στοχεύσουμε σε δημιουργική αξιοποίηση παλαιότερων κεκτημένων. «Μπορούσαμε πχ αντί του αόριστου ευχολογίου που μινιμαλιστικά εξασφαλίσαμε να επιδιώξουμε, πιο φιλόδοξα, την υλοποίηση της Έκθεσης Μπορέλ, δηλαδή κυρώσεις κατά της Τουρκίας». Σχολιάζει δε ότι από τη «διπλή προσέγγιση» της ΕΕ που υιοθετήθηκε πέρυσι προχώρησε τελικά η «θετική ατζέντα» και αγνοήθηκε το σκέλος των κυρώσεων παρά τις τουρκικές κατά καιρούς παρασπονδίες.

newsbomb.gr

Shares