Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022

UNESCO: Προειδοποίηση για τσουνάμι στη Μεσόγειο μέχρι το 2030

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) προειδοποίησε ότι οι παράκτιες κοινότητες στη Μεσόγειο κινδυνεύουν από τσουνάμι μέχρι το 2030


Ο οργανισμός επιβεβαίωσε ότι θα εκπαιδεύσει όλες τις παράκτιες κοινότητες που κινδυνεύουν για την αντιμετώπιση του θέματος.

Η UNESCO θεωρεί ότι το παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι είναι ανεπαρκές για τη διάσωση ζωών, γι’ αυτό και οι παράκτιες κοινότητες πρέπει να εκπαιδευτούν για να ανταποκριθούν σωστά.

 

Ο οργανισμός τονίζει ότι αν και τα περισσότερα κύματα τσουνάμι πλήττουν τους παράκτιους πληθυσμούς στις περιοχές του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού, όλες οι ωκεάνιες περιοχές κινδυνεύουν.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η πιθανότητα ενός κύματος τσουνάμι ύψους άνω του ενός μέτρου στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια των επόμενων τριάντα ετών προσεγγίζει το 100%.

Αναφέρει ότι το 78% των τσουνάμι προκαλείται από σεισμική δραστηριότητα, το 10% από ηφαιστειακή δραστηριότητα και κατολισθήσεις και το 2% από μετεωρολογική δραστηριότητα.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares