Παρασκευή , 23 Φεβρουαρίου 2024

UBS και Credit Suisse αντιτάσσονται στην ιδέα αναγκαστικής σύμπραξης

Η UBS Group και η Credit Suisse Group αντιτίθενται στο σενάριο αναγκαστικής σύμπραξής τους, παρότι το ενορχηστρούμενο από την ελβετική κυβέρνηση σχέδιο “σύνδεσης” των δύο τραπεζών συνεχίζει να προωθείται.

 

Αυτό αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

 

Η UBS θα προτιμούσε να επικεντρωθεί στη δική της, αυτόνομη στρατηγική που επικεντρώνεται στη διαχείριση πλούτου και δεν είναι πρόθυμη να αναλάβει κινδύνους που σχετίζονται με την Credit Suisse, αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Από την πλευρά της, η Credit Suisse ζητά χρόνο για να ανακάμψει, μετά το “σωσίβιο” ρευστότητας που εξασφάλισε από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, προσθέτουν οι πηγές.

Η Credit Suisse φρέναρε την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο όνομά της την Πέμπτη, αφού εξαφάλισε ειδική πιστωτική γραμμή ύψους 50 δισ. ελβετικών φράγκων από την ελβετική κεντρική τράπεζα. Απόφαση που ελήφθη μετά την έκκληση της ελβετικής τράπεζας προς τις χρηματοπιστωτικές αρχές της χώρας να προβούν σε δημόσια στήριξή της μετά την ελεύθερη πτώση των μετοχών της.

6c9fbfac4a9f46fe8dc2cbbe5f0c7857

Τόσο η UBS όσο και η Credit Suisse βλέπουν το ενδεχόμενο εξαγοράς ως ένα πιθανό μέτρο έσαχτης ανάγκης, δεδομένων των σημαντικών εμποδίων και επικαλύψεων δραστηριοτήτων που θα επιφέρει μια τέτοια κίνηση, προσθέτουν οι πηγές του Bloomberg. Άλλωστε, όπως σημειώνεται, η ελβετική κυβέρνηση και οι διοικήσεις των τραπεζών εξετάζουν μια ευρεία γκάμα σεναρίων και μένει να φανεί ποιες πρόσθετες κινήσεις θα γίνουν, πέραν της παροχής του “σωσιβίου” ρευστότητας.

Η UBS και η Credit Suisse αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ η ελβετική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του πρακτορείο να σχολιάσει την αντίθεταση των δύο τραπεζών.

Οι δύο τράπεζες, πάντως, δεν είναι οι μόνες που φαίνεται να εγείρουν ενστάσεις για μια ενδεχόμενη σύμπραξη. Η ελβετική κυβέρνηση επίσης εκφράζει ανησυχίες για τις απώλειες θέσεων εργασίας που θα προκαλούσε η σύμπραξη των δύο τραπεζών, αν και ανησυχεί περισσότερο για την προστασία των εγχώριων επιχειρήσεων και των καταθέσεων, σύμφωνα με δύο πηγές του Bloomberg. Τέλος, δεν αποκλείεται να εγείρουν ενστάσεις και ορισμένους από τους πελάτες των δύο τραπεζών, δεδομένης της ενδεχόμενης επικάλυψης των λογαριασμών τους.

kentrikes trapezes trapeza bank
Shares