Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Βόμβα! Για μοιρασιά του Αιγαίου μίλησε ο Μητσοτάκης….

Σκηνικό σύγκρουσης επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την γνωστοποίηση της συνθήκης που υπεγράφη μεταξύ των δυο χωρών Τουρκίας- Λιβύης ,με αποτέλεσμα τα συμφέροντα της Ελλάδας να παραβιάζονται μετά την υπογραφή του μνημονίου.

Έχουμε μιλήσει για το σχέδιο του Ερντογάν που δεν είναι άλλο από την Μέση Γραμμή. Συγκεκριμένα η Τουρκία επιθυμεί χάραξη ΑΟΖ στη Μέση Γραμμή με την Ελλάδα… Επιθυμεί δηλαδή ίση μοιρασιά πλούτου ενώ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ καθώς το σύνολο είναι ελληνικό.Με το Καστελόριζο οι ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου ενώνονται. Γι αυτό έχει σκυλιάσει η Τουρκία με το Καστελόριζο και υποστηρίζει ότι δεν δημιουργεί ΑΟΖ… για να μπορέσει να μας οδηγήσει στη Μέση Γραμμή.

Κοινώς διεκδικεί 10 για να λάβει τα μισά, ενώ δεν δικαιούται κάτι…

 

Ωστόσο βόμβα αποτελούν τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο βιβλίο με τίτλο “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια” όπου αποκαλύπτει επακριβώς τι θα συμβεί σε περίπτωση αμφισβήτησης της ΑΟΖ από τους Τούρκους όπως δημοσίευσε το capital.gr

Αναλυτικότερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφέρεται στα ελληνοτουρκικά και στις δυνατότητες μιας συμφωνίας με την Άγκυρα:

“Οι βασικές παράμετροι μιας συμφωνίας είναι απλές, πολύ απλές. Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί λογικά. Εμείς θα πάρουμε το μεγάλο μέρος, οι Τούρκοι θα πάρουνε το μικρό. Και περίπου θα έχουμε συμφωνήσει και θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να χαράξει τη γραμμή. Ο εναέριος χώρος, τα 10 μίλια, είναι τρέλα, ελληνική τρέλα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο. Όσον αφορά τα σχέδια πτήσεως, είναι αστείο να λέμε ότι ζητούμε από τους Τούρκους σχέδια πτήσεως όταν οι Αμερικανοί δεν δίνουν. Κανένας δεν δίνει. Γιατί να δίνουν οι Τούρκοι δηλαδή; Δεν το καταλαβαίνω. Και γιατί πρέπει εμείς να σταματούμε τα τουρκικά αεροπλάνα; Είναι τρελό αυτό που κάνουμε, είναι εγκληματικό αυτό που κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχουν διαφορές”.

Λόγια που δύσκολα διατυπώνει φυσικά πολιτικός εν ενεργεία, αλλά που μπορούν και πρέπει να μας προβληματίσουν.
Τι υπονοεί ή αφήνει να εννοηθεί, ή τι κρύβεται πίσω από τις σκέψεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Νομίζω μια προφανής αλήθεια.

Ότι δηλαδή μπορεί στις περισσότερες των περιπτώσεων -όχι όμως όλες…- οι ελληνικές θέσεις να βασίζονται σε στερεά νομικά επιχειρήματα, στο Διεθνές Δίκαιο, η “αυταρχική Τουρκία” του Ερντογάν μπορεί να ακολουθεί μια εν πολλοίς αυθαίρετη και επεκτατική πολιτική, αλλά είναι επίσης σαφές ότι καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν ληφθούν υπ’ όψιν και τα συμφέροντα και της άλλης πλευράς. Έτσι είναι οι διεθνείς σχέσεις. Δεν είναι δικαστήριο. Δεν καταθέτεις δικόγραφα. Στη ζυγαριά μπαίνουν και η πολιτική και η ισορροπία δυνάμεων.

 

Μήπως δεν είναι τίποτα τυχαίο αλλά όλοι εμμέσως γνώριζαν τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί αντιμέτωπη και ζητά διεκδίκηση των δικαιωμάτων της από την  την Τουρκία;

Ο Ερντογάν ήξερε επακριβώς πως να δράσει και να πιάσει την Ελλάδα εξαπίνης.

 

 

 

 

Shares