Παρασκευή , 19 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Τζο Μπάιντεν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, την οποία ωστόσο είχε δεσμευτεί ότι θα την αντιμετωπίζει ως «κράτος-παρία», όμως έκρινε ότι είναι πρόωρο ακόμη να επιβεβαιώσει ότι θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο του βασιλείου.

«Δεν ξέρω μετά βεβαιότητας πότε θα πάω» και «υπάρχει μια πιθανότητα να συναντηθώ με τους Ισραηλινούς και με (ηγέτες) των αραβικών χωρών», είπε στους δημοσιογράφους. «Η Σαουδική Αραβία θα είναι μέρος της περιοδείας, εάν πάω εκεί, αλλά δεν βλέπω κάποιο άμεσο σχέδιο σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Πέμπτη ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει αποφασίσει να επισκεφθεί το Ριάντ μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Οι εφημερίδες New York Times και Washington Post έγραψαν μάλιστα ότι αποφάσισε τελικά να συναντηθεί εκεί με τον πρίγκιπα διάδοχο, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο αρνιόταν κατηγορηματικά κάθε επαφή μέχρι τώρα, θεωρώντας ότι ο συνομιλητής του θα έπρεπε να είναι ο βασιλιάς Σαλμάν.

Την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν εξακολουθεί να θεωρεί «παρία» τον πρίγκιπα διάδοχο λόγω του ρόλου του στη δολοφονία του πολιτικού αντιπάλου του, του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018 στην Τουρκία. Η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνείται κάθε ανάμιξη του πρίγκιπα διαδόχου στην υπόθεση αυτή.

Όταν ρωτήθηκε σήμερα για τον πρίγκιπα, ο Μπάιντεν απάντησε: «Δεν θα αλλάξω άποψη σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα όμως, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, η δουλειά μου είναι να προωθώ την ειρήνη όταν αυτό είναι εφικτό και αυτό προσπαθώ να κάνω». Επέμεινε ότι είναι «πρόωρο» να μιλήσει για μια συνάντηση με τον πρίγκιπα, τονίζοντας ότι «επικεντρώνεται» στην ειρήνευση μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών.

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να πείσει το Ριάντ να αυξήσει την πετρελαϊκή παραγωγή του ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων και ο πληθωρισμός. Στο πλαίσιο αυτό ο Μπάιντεν έκρινε «θετική» την απόφαση που έλαβαν χθες η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του OPEC+.

zougla.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares