Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

«Τυφώνας» στη Μ.Ανατολή – Τελεσίγραφο Ρωσίας σε ΗΠΑ: «Στηρίζουμε Ιράν, μην τολμήσετε κάποια “τρελή” ενέργεια»…

Δεν πρόκειται να κάνουν οι Ρώσοι με το Ιράν ξανά το μέγα λάθος που είχαν διαπράξει στην υπόθεση με το Κόσοβο το 1999, αφήνοντας την δύση να αλωνίσει ανενόχλητη τα Βαλκάνια.Ρώσος ανώτερος διπλωμάτης φέρεται σύμφωνα με τον ιρανικό τύπο, να έστειλε μήνυμα από τον Πούτιν στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι το Ιράν δεν θα είναι μόνο του, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πάρουν μια «απολύτως τρελή» απόφαση και επιτεθούν εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον.

«Το Ιράν δεν πρόκειται ποτέ να είναι μόνο του, an oi ΗΠΑ τελικά λάβουν απολύτως τρελές και ανεύθυνες ενέργειες εναντίον του», δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής της ρωσικής προεδρικής αντιπροσωπείας στο Αφγανιστάν Ζαμίρ Καμπούλοφ.

«Όχι μόνο η Ρωσία, αλλά και πολλές άλλες χώρες ( Κίνα) συμπάσχουν με το Ιράν», πρόσθεσε.

Ο Καμπούλοφ δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα μιας ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, αλλά πρόσθεσε ότι η σύγκρουση μπορεί ακόμα να εξαλειφθεί με την χρήση της διπλωματίας.

«Πραγματικά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος. Όταν λέμε «πόλεμος», μερικές φορές εννοούμε βραχυπρόθεσμες συγκρούσεις, δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, επειδή η συγκεκριμένη ένταση ευρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο», εξήγησε ο Ρώσος διπλωμάτης.

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτη, είναι όμως ακόμα δυνατό να επιστρέψουμε σε μια συμβατική πολιτική διαδικασία, και η Ρωσία θα κάνει το παν για να συμβεί αυτό», τόνισε ο ίδιος.

Ο Καμπούλοφ κατήγγειλε  ως «απολύτως προσβλητικές» τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης Αϊατολάχ Σέγιεντ Αλί Χαμενεΐ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρώφ προειδοποίησε ότι ο νέος γύρος αμερικανικών κυρώσεων σηματοδοτεί ότι η κατάσταση εν μέσω των εντάσεων ανάμεσα σε  Ουάσινγκτον-Τεχεράνη, οδηγεί σε ένα άκρως επικίνδυνο σενάριο.

Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να πείσει τις ΗΠΑ και το Ιράν να ξεκινήσουν διάλογο, αλλά υπενθύμισε στην Ουάσινγκτον ότι συνομιλίες και  κυρώσεις μαζί, δεν συνάδουν στην όλη διαδικασία .

«Αυτό, βεβαίως, σημαίνει το τέλος της πολιτικής των τελεσιγράφων , των κυρώσεων και του εκβιασμού», δήλωσε ο Λαβρόφ .

Η Ρωσία αντικρούει με σθένος τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στο Ιράν, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα θα σταθεί δίπλα στην Τεχεράνη ενόψει των απειλών και των κυρώσεων της Ουάσινγκτον.

Οι εντάσεις έχουν εισέλθει στο ύψιστο επίπεδο  στον Περσικό Κόλπο από τον Μάιο, όταν η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ επανέφερε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, οι οποίες  είχαν αρθεί με την πολυμερή συμφωνία του 2015 .

Έκτοτε, μια σειρά από ύποπτες επιθέσεις, (επιθέσεις  σε πετρελαιοφόρα πλοία , drone) έλαβαν χώρα κοντά στο στρατηγικό στενό του Ορμούζ προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις.

Η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται για παράδειγμα ότι ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος RQ-4A Global Hawk,  καταρρίφθηκε από τις δυνάμεις του σώματος της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ενώ πετούσε πάνω από τα διεθνή ύδατα .

Ωστόσο, οι συντεταγμένες του GPS που κατέγραψαν την πορεία που είχε το αμερικανικό drone,  το έδειχναν οκτώ μίλια από την ακτή του Ιράν, ενώ τα 12 ναυτικά μίλια από την ακτή είναι τα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Ο επικεφαλής ασφαλείας του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα διαθέτει στρατιωτικές πληροφορίες που δείχνουν ότι το αμερικανικό drone  στην πραγματικότητα εισέβαλε στον ιρανικό εναέριο χώρο, παρά τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον για το αντίθετο.

«Έχω πληροφορίες από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι αυτό το εναέριο όχημα  βρισκόταν εντός ιρανικού εναέριου χώρου», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ σε  ενημέρωση δημοσιογράφων στην Ιερουσαλήμ.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα  καθώς  Πούτιν και  Τραμπ θα έχουν μια σημαντική  συνάντηση στο περιθώριο της  συνόδου κορυφής της G20 στις 28 Ιουνίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας, για να συζητήσουν διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων ανάμεσα σε  Τεχεράνη-Ουάσινγκτον, δήλωσε  σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Μιλώντας στις 20 Ιουνίου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, ο Πούτιν είχε πει ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν θα αποτελούσε «καταστροφή για την περιοχή τουλάχιστον».

Πρόσθεσε δε ότι αυτή θα προκαλούσε κλιμάκωση των εχθροπραξιών με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Shares