Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Τύμπανα πολέμου στη Σινική Θάλασσα! Αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ “προκαλούν” τον κινεζικό στόλο…..

Στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου η Κίνα πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν επικριθεί από το Πεντάγωνο και γειτονικά της κράτη, αποστέλλονται δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

Πεκίνο και Ουάσιγκτον αλληλοκατηγορούνται ότι κλιμακώνουν την ένταση σε μια στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό, εν μέσω τεταμένων σχέσεων αναφορικά με μια σειρά ζητημάτων, από τον κορονοϊό έως το εμπόριο και το Χονγκ Κονγκ.

Τα αεροπλανοφόρα USS Nimitz και USS Ronald Reagan πραγματοποιούν επιχειρήσεις και ασκήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα για να «στηρίξουν έναν ανοικτό και ελεύθερο Ινδο-Ειρηνικό», ανέφερε το πολεμικό ναυτικό σε ανακοίνωση. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πού ακριβώς διεξάγονται οι ασκήσεις, σε μια θαλάσσια περιοχή το 90% της οποίας διεκδικεί η Κίνα παρά τις αντιδράσεις των γειτόνων της.

«Στόχος είναι να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εταίρους και τους συμμάχους μας ότι είμαστε δεσμευμένοι στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», δήλωσε ο υποναύαρχος Τζορτζ Μ. Γούικοφ στην εφημερίδα Wall Street Journal, που πρώτη ανέφερε τη διεξαγωγή των ασκήσεων.

Ο Γουίκοφ δήλωσε ότι οι ασκήσεις δεν αποτελούν απάντηση σε αυτές που διεξάγει η Κίνα, τις οποίες το Πεντάγωνο χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα «αντιπαραγωγικές ως προς τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης και διατήρηση της σταθερότητας». Το Πεκίνο απέρριψε χθες την κριτική των ΗΠΑ για τις δικές του ασκήσεις και άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης.

Η κινεζική πλευρά ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει προγραμματίσει πέντε ημέρες ασκήσεων από την 1η Ιουλίου κοντά στα Νησιά Παρασέλ, που διεκδικούν το Βιετνάμ και η Κίνα. Το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες έχουν επίσης επικρίνει τις σχεδιαζόμενες κινεζικές ασκήσεις, προειδοποιώντας ότι θα κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή και θα επηρεάσουν τη σχέση του Πεκίνου με τις γειτονικές χώρες.

 

onalert.gr

Shares