Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Τσελίκ: Η Ελλάδα συνεχίζει να στέλνει ανθρώπους στον θάνατο στη Μεσόγειο

Τσελίκ: Η Ελλάδα συνεχίζει να στέλνει ανθρώπους στον θάνατο στη Μεσόγειο

Την τακτική της προπαγάνδας και της συκοφαντίας με χυδαία ψέματα συνεχίζει να εφαρμόζει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, εξαπολύοντας ανυπόστατες κατηγορίες για το μεταναστευτικό.

Η Τουρκία, χώρα – επίσημος διακινητής ψυχών – επιχειρεί να παρουσιάσει την Ελλάδα ως παραβάτη που έχει απάνθρωπη συμπεριφορά προς τους μετανάστες.

«Δυστυχώς και το νέο έτος, η ατζέντα για τους πρόσφυγες συνεχίζει να βασίζεται σε ορισμένες βίαιες προσεγγίσεις ενάντια σε όσους προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη στη Μεσόγειο. Έχουμε επανειλημμένα περιγράψει και εξηγήσει τις φρικαλεότητες που διαπράττει η Frontex σε συνεργασία με την ελληνική ακτοφυλακή. Εμείς και άλλοι έχουμε προειδοποιήσει ότι οι δραστηριότητες της Frontex θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τεθούν στη βάση του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Frontex. Έδωσαν τόσο ισχυρά μηνύματα. Αλλά δυστυχώς, αυτός ο σκληρός μηχανισμός μεταξύ της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex συνεχίζεται και συνεχίζουν να εργάζονται με τρόπο που οδηγεί ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου, θέτοντάς τους σε κίνδυνο θανάτου», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας ότι «η Μεσόγειος λόγω της συνεργασίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex έχει μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από τον θάνατο. Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, δυστυχώς, συνεχίζουν αυτές τις πρακτικές τρυπώντας τις βάρκες και βασανίζοντας τους ανθρώπους μέσα σε αυτές με τον πιο απεχθή τρόπο. Αυτή είναι μια προσέγγιση που παραβιάζει όλους τους διεθνείς κανόνες σχετικά με την απαγόρευση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Συνεχίζοντας ο Τσελίκ προειδοποίησε την ΕΕ να μη συνεχίσει αυτή τη στάση και την «κάλυψη» της Ελλάδας.

«Πρόκειται αναμφίβολα για μία σημαντική οπισθοδρόμηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραβιάζει τις διατάξεις της σύμβασης του 1951 για τους πρόσφυγες που απαγορεύουν την επαναπροώθηση. Αποτελεί επίσης παραβίαση της απαγόρευσης των μαζικών απελάσεων στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και πάλι, είναι μια εφαρμογή που είναι αντίθετη με όλες τις διατάξεις του διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα με βάση το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Προειδοποιούμε τώρα για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συνεχίσει φέτος αυτή την πρακτική με ακόμη πιο βάναυσο τρόπο. Αυτή η καταδίωξη των ανθρώπων εκεί λόγω της συνεργασίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex κάνει όλα τα λόγια σας μάταια, καταστρέφει όλες τις προσεγγίσεις σας. Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κατά αυτής της πρακτικής, θα πρέπει να διεξαχθούν αξιόπιστες έρευνες για τη Frontex και η Ελλάδα θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με μία σοβαρή αντιμετώπιση για το θέμα αυτό λόγω της παραβίασης όλων αυτών των εγγράφων και συμφωνιών και της παραβίασης των όρων των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Αναφορικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ευχαρίστησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταδίκασαν το επεισόδιο στη Σουηδία που ήταν ενάντια στις αξίες της Τουρκίας.

«Μια τέτοια εξωφρενική πράξη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως ελευθερία έκφρασης. Ο Σουηδός πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως σαμποτάζ που είχε στόχο να αποτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο εισαγγελέας στη Σουηδία είπε ότι δεν θα τιμωρηθούν. Είπε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης και ότι δεν θα τιμωρηθούν με κανέναν τρόπο. Ως εκ τούτου, η Σουηδία εκλαμβάνεται ως υποστηρικτής της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ, η Σουηδία πρέπει να προσαρμόσει ανάλογα τη νομοθεσία της.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares