Τρίτη , 23 Απριλίου 2024

Τσελέντης: Ο σεισμός της Τουρκίας 1.000 φορές μεγαλύτερος από το σεισμό του 1999 στην Αθήνα

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης εκτιμά ότι οι νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία θα ξεπεράσουν τις 15.000. Είπε επίσης ότι η σεισμική ακολουθία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και έναν χρόνο.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μας απασχολεί ο μεγάλος φονικός σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει πολλούς μήνες, ενώ υπάρχει πιθανότητα και για μεγαλύτερες σεισμικές δονήσεις.

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών είναι ιδιαίτερα ζοφερές, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους 20.000.

Συγκεκριμένα, πάνω από 15.000 εκτιμά ότι θα είναι τα θύματα του σεισμού ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, ενώ επεσήμανε ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει πολλούς μήνες, μπορεί και 8-10 μήνες, ή ακόμα και έναν χρόνο.

Ο κ. Τσελέντης επεσήμανε, μάλιστα, ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να σημειωθεί μετασεισμός ακόμη και 7,5 Ρίχτερ, καθώς ενεργοποιήθηκε ένα πολύ μεγάλο ρήγμα.

«Ο χθεσινός σεισμός ήταν 1000 φορές μεγαλύτερος από τον σεισμό του 1999 στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι σίγουρα θα υπάρξουν νέες καταρρεύσεις κτηρίων.

Ο καθηγητής ανέφερε, ωστόσο, δεν υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα. «Το ρήγμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με εκείνο στο Αιγαίο, δεν μπορεί να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο. Μπορεί, όμως, να επηρεάσει την Κύπρο, αλλά αν φτάσει εκεί θα είναι στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για την κατάσταση στην Τουρκία είπε ότι «τα πράγματα είναι τραγικά. Στο ίδιο ρήγμα έγινε μεταφορά τάσεων και έγινε και ο δεύτερος σεισμός», εξήγησε.

Λέκκας: «Ίσως δούμε και μεγαλύτερο σεισμό»
Όπως είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, «δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός των 7,8 Ρίχτερ στη νότια Τουρκία», ενώ εκτίμησε ότι ίσως δούμε και μεγαλύτερο σεισμό.

Σε σχέση με την Ελλάδα και το αν μπορεί να «ξυπνήσει» κάποιο ρήγμα, ο κ. Λέκκας απάντησε πως είναι σχεδόν αδύνατο να επηρεάσει τη χώρα μας, καθώς είναι σε διαφορετικό τεκτονικό σύστημα.

Ακόμη, σημείωσε ότι «είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος σεισμός και οι συνέπειές του θα είναι πολλαπλές», ο οποίος προήλθε από ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκινά από τον Λίβανο και φτάνει μέχρι τη Μαύρη θάλασσα.

newsbomb.gr

Shares