Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Τσαβούσογλου: «Από τη Στοκχόλμη εξαρτάται» η επικύρωση της αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ

«Από τη Στοκχόλμη εξαρτάται…». Αυτό απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν ρτήθηκε γα το ενδεχόμενο έγκρισης από την Τουρκία της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας τον Ιούλιο στο Βίλνιους.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η διαδικασία επικύρωσης της αίτησης της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ξεκίνησε από το κοινοβούλιο της χώρας. Το Πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο υπέγραψε ο Ερντογάν, υποβλήθηκε στο Προεδρείο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης (Κοινοβούλιο) της Τουρκίας.

Στις 17 Μαΐου 2022, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και μέχρι σήμερα μόνο δύο από τις 30 χώρες, η Τουρκία και η Ουγγαρία, δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει. Η Βουδαπέστη και η Άγκυρα έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει την ετοιμότητά τους να επικυρώσουν τη φινλανδική αίτηση, αλλά όχι τη σουηδική.

«Την περασμένη Παρασκευή, μίλησα με τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών. Του είπα ότι θα ανακοινώσουμε την απόφασή μας σχετικά με τη Φινλανδία, θέλουμε να το μάθουν πρώτα από εμάς και όχι από τα μέσα ενημέρωσης, γιατί δίνουμε μεγάλη σημασία στις διμερείς μας σχέσεις και τις σεβόμαστε. Εκείνος, με τη σειρά του, μου είπε ότι ελπίζει ότι η αίτησή τους θα ολοκληρωθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (στο Βίλνιους, τον Ιούλιο). Είπα ότι αυτό εξαρτάται από εσάς», είπε ο Τσαβούσογλου στο τηλεοπτικό κανάλι «A Haber».

 

πρωτο θεμα

Shares