Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Τσαβούσογλου: Αν η Ελλάδα δεν συνεργάζεται τότε ευθύνεται για οποιαδήποτε διμερή ένταση

Η Τουρκία είναι «έτοιμη να πράξει «ό,τι της αναλογεί» για να διατηρηθεί η «θετική ατμόσφαιρα» μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας…

Αυτό ωστόσο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών «ρίχνει το μπαλάκι» των ευθυνών στην ελληνική πλευρά σε περίπτωση που «αποτύχουν» οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές, όπως έκανε σαφές στις δηλώσεις του.

Οι δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση, χάρη στα εποικοδομητικά βήματα που ανέλαβε η Ευρώπη, υποστήριξε ο Τσαβούσογλου. «Δεν αναλαμβάνουμε καινούριες πρωτοβουλίες προς την ΕΕ λόγω των κυρώσεων. Αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε την ΕΕ λόγω της εποικοδομητικής στάσης της απέναντι στην Τουρκία κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου», είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μάας στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι ο 61ος γύρος, πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. «Θα συζητήσουμε τα θέματα για τα οποία συνομιλούσαμε στους προηγούμενους 60», είπε. «Αν η Ελλάδα επιμένει να μην συνεργάζεται, τότε η ευθύνη για οποιαδήποτε ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα βρίσκεται στους ώμους των Αθηνών», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος έχει διακοπεί πολλές φορές λόγω της απροθυμίας της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει σ’ αυτόν.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε επίσης ότι ο διάλογος που ξεκινά η Τουρκία με την ΕΕ και την Ελλάδα «δεν έχει καμία σχέση με τις κυρώσεις», λέγοντας ότι η Άγκυρα «δεν φοβάται» τέτοια μέτρα. Η Άγκυρα, πρόσθεσε, είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, σε αντίθεση με την Αθήνα η οποία «συνεχίζει τις προκλήσεις της ακόμη και σε αυτό το στάδιο».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Shares