Πέμπτη , 6 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Τρίτη ημέρα απωλειών στις ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο την Τρίτη, χάνοντας και άλλο έδαφος καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να τεθεί υπό έλεγχος ο πληθωρισμός θα καταπνίξουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Αν και βρέθηκε να κερδίζει 1% στα υψηλά της ημέρας, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε τελικά με πτώση 0,7% στις 419,81 μονάδες, με τις συνολικές απώλειες του δείκτη στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις να ξεπερνούν το 3%.

Φωτεινό σημείο στο ταμπλό ήταν οι τράπεζες, με άνοδο 0,9% του σχετικού δείκτη, καθώς οι επενδυτές περιμένουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθήσει το παράδειγμα της αμερικανικής Federal Reserve, υιοθετόντας επιθετικότερη στάση στη σύσφιξη της πολιτικής της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Οι traders θεωρούν πλέον πιθανότερη μια αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά την αύξηση των 50 μονάδων που πραγματοποίησε τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι ανησυχίες για την διακοπή των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπακ δήλωσε χθες ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει πλέον την “πικρή αλήθεια” πως η Ρωσία δεν θα αποκαταστήσει τις ροές φυσικού αερίου προς τη χώρα. “Δεν θα επανέλθει… αυτή είναι η πικρή αλήθεια”, ανέφερε ο Χάμπακ ενόψει της διακοπής των ροών από την Gazprom στον αγωγό για εργασίες συντήρησης.

Στο ταμπλό ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,5% και έκλεισε στις 12.961,14 μονάδες, περιορίζοντας στο τέλος αισθητά τα κέρδη του από τα υψηλά της ημέρας. Ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,2% στις 6.210,22 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,9% στις 7.361,63 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισαν με μικρές απώλειες 0,1%.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares