Σάββατο , 31 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Τριπλή ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ Νορβηγίας-Λιθουανίας και Ρωσίας: Όπως παλιά στον Ψυχρό Πόλεμο…

Τριπλή ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ Νορβηγίας-Λιθουανίας και Ρωσίας: Όπως παλιά στον Ψυχρό Πόλεμο...

Μια σπάνια τριπλή ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και δύο μελών του ΝΑΤΟ, της Λιθουανιας και της Νορβηγίας έλαβα χώρα

Φήμες για πιθανή ανταλλαγή φυλακισμένων κατασκόπων μεταξύ των τριών χωρών υπήρξαν από τα μέσα Οκτώβρη.

Πάντως οι τρεις κυβερνήσεις είτε είχαν διαψεύσει τις φήμες είτε είχαν αρνηθεί να σχολιάσουν εκείνη την περίοδο.

Τώρα αποκαλύπτεται ότι η ανταλλαγή, την οποία τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία περιέγραψαν ως «προσεκτικά προσανατολισμένη» ήταν το αποτέλεσμα, επώδυνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των 3 χωρών που διήρκεσαν πολλούς μήνες.

Ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας ήταν η απόφαση του λιθουανικού κοινοβουλίου να εγκρίνει την αλλαγή του λιθουανικού Ποινικού Κώδικα.

Ο νέος Κώδικά επιτρέπει στον Λιθουανό πρόεδρο να δώσει χάρη σε αλλοεθνείς που έχουν καταδικαστεί για κατασκοπεία, εάν αυτό προωθεί το λιθουανικό εθνικό συμφέρον.

Η νέα τροπολογία επίσης υπογραμμίζει την διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση μπορεί να να ανταλλάξει ξένους κατασκόπους με έναν δικό της ο οποίος έχει καταδικαστεί στο εξωτερικό.

Την Παρασκευή ο Λιθουανός πρόεδρος Gitanas Nausėda ανακοίνωσε ότι έδωσε χάη σε δύο Ρώσους οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για κατασκοπεία ενάντια στην Λιθουανία. Η ενέργεια του προέδρου εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Άμυνας της χώρας σε μια μυστική συνεδρίαση.

Μετά την ανακοίνωση του προέδρου Nausėda ο Sergei Naryshkin, διευθυντής της ρωσικής SVR, είπε πως η Μόσχα θα μπορούσε άμεσα να προχωρήσει σε «αμοιβαία βήματα».

Το Κρεμλίνο προχώρησε στην απελευθέρωση δύο Λιθουανών κρατουμένων, Yevgeny Mataitis και Aristidas Tamosaitis. Ο Tamosaitis εξέτιε ποινή 12 χρόνων, και ο Mataitis ποινή 13 ετών.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares