Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022

Τριήμερο ράλι οι ευρωαγορές, άλμα 3,1% ο Stoxx 600

Έντονα ανοδικά κινήθηκαν και την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντλώντας ώθηση από τις ελπίδες ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να επιλέξουν να μετριάσουν το ρυθμό των αυξήσεων στα επιτόκια τους στο πλαίσιο της προσπάθειας τους να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και οι δείκτες για τη μεταποιητική δραστηριότητα, επιβεβαιώνουν ότι οι οικονομίες χάνουν τη δυναμική τους καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν τους τελευταίους μήνες σε μεγάλες και διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Η αισιοδοξία αυτή οδήγησε σήμερα τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 σε άλμα 3,1%, με τον δείκτη να παραμένει σε ανοδικό έδαφος για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη από τα μέσα του Μαρτίου.

Ο δείκτης έχει κατρακυλήσει πάνω από 17% από την αρχή του έτους καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση και βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης λόγω του υψηλού πληθωρισμού που αναγκάζει την ΕΚΤ να αναλάβει επιθετική δράση.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με άλμα 3,8% στις 12.670,48 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 εκτοξεύτηκε 4,2% στις 6.039,69 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 2,6% στις 7.086,46 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 3,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο +3,1%.

Ο τεχνολογικός STOXX Europe 600 Technology εκτοξεύτηκε 5,1% με τις ASML, STMicroelectronics και Infineon να καταγράφουν ισχυρά κέρδη μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνει μια κοινή θύρα φόρτισης για κινητά και tablet από το τέλος του 2024.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares