Η ελληνο-κυπριακή εθνοφρουρά και οι ισραηλινές ένοπλε δυνάμεις διεξήγαν κοινές ασκήσεις με σκοπό να προβάλλουν ισχύ κατά της Τουρκίας, η οποία διεξάγει γεωτρήσεις στην περιοχή. Την ίδια στιγμή ελληνικά οπλικά συστήματα ενισχύουν την Κύπρο, ενώ αγοράστηκαν από το Ισραήλ τέσσερα μη επανδρωμένα οχήματα Aerostar Tactical UAV αξίας 13 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και ένα πλοίο OPV62.

Η αυξανόμενη παρουσία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ωθήσει την Κύπρο να διαθέσει περισσότερα κονδύλια για την άμυνα της νήσου. Ο Κύπριος υπουργός άμυνας Σάββας Αγγελίδης ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας θα διαθέσει περισσότερους πόρους για στρατιωτικό εξοπλισμό και ασκήσεις στον προϋπολογισμό του 2020.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ασκήσεις συμβάλουν σημαντικά στην πολεμική ετοιμότητα της κυπριακής Εθνοφρουράς και της ΕΛΔΥΚ και ότι οι κοινές ασκήσεις με άλλες χώρες, βελτιώνουν την πολεμική ικανότητα των Κυπρίων στρατιωτών.

Ο Κύπριος υπουργός έδωσε επίσης πληροφορίες για την πρόσφατη κοινή άσκηση με το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι περίπου 2000 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην άσκηση, η οποία απέσπασε το ενδιαφέρων των Τούρκων, οι οποίοι φοβούνται πλέον αλλαγές της στρατιωτικής καταστάσεως στο νησί.

Εφόσον κατασκευασθεί και τοποθετηθεί ραντάρ μεγάλης εμβέλειας στην Κρήτη από Ισραηλινούς και Έλληνες, και συνεχιστεί η αμυντική συνεργασία των Εβραίων με την Κύπρο, οι Τούρκοι θα πρέπει να αναδιατάξουν τα σχέδια τους για την Μεγαλόνησο.

Αυτό θα συμβεί διότι σε πιθανή μελλοντική στρατιωτική διένεξη Ελλάδος-Κύπρου με την Τουρκία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα αποτελέσουν τον αστάθμητο παράγοντα, ο οποίος μπορεί, να μεταβάλει την όλη στρατιωτική κατάσταση.

Είναι αναμφίβολο πως το Ισραήλ θα υπερασπιστεί την Κύπρο απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή υπερασπίζοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντά του στην ενεργειακή «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου.

Με μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, παράνομες δεσμεύσεις περιοχών από τους Τούρκους και σύγκρουση συμφερόντων πολλών δυνάμεων γύρω από την Κύπρο είναι θέμα χρόνου τα παιχνίδια σε ενέργεια και ασφάλεια να πυροδοτήσουν καταιγιστικές εξελίξεις.

Με γνώμονα την παρουσία στρατηγικής φύσεως νέων όπλων καθώς και την παρουσία ισχυρού αεροπορικού στόλου, (Ελλάδα- Αίγυπτος-Ισραήλ), οι Τούρκοι θα τα βρουν σίγουρα σκούρα, εφόσον επιχειρήσουν να πράξουν οτιδήποτε παράνομο και προκλητικό στην Α.Μεσόγειο.

 

ΠΗΓΗ