Δευτέρα , 26 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Τρέχουν και δεν φτάνουν: Αδειάζουν ΜΕΘ για να μετατραπούν σε Covid-19 – Που είναι οι 1.200 ΜΕΘ του Κικίλια;

Τρέχουν και δεν φτάνουν: Αδειάζουν ΜΕΘ για να μετατραπούν σε Covid-19 - Που είναι οι 1.200 ΜΕΘ του Κικίλια;

Που είναι οι 2.000 ή οι 1.200 ή 800 ΜΕΘ που μας λένε στα δελτία ειδήσεων; Οι “χιλιάδες ΜΕΘ” είναι μόλις… 7 στην Αττική σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

«Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, η οποία τόνισε ότι ο Ευαγγελισμός έχει «φρακάρει» και δεν μπορεί να δεχθεί άλλους ασθενείς. Σύσκεψη στο υπ.Υγείας.

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε στον ΣΚΑΙ ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο Αττικό Νοσοκομείο, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματάς και άλλα νοσοκομεία, ενώ σημείωσε πως τα κρούσματα που έχουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της κατάστασης πριν από 15 ημέρες, όταν δηλαδή γύρισαν όλοι από τις διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία.

«Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορωνοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα», είπε η κ.Παγώνη και πρόσθεσε:

«Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19. Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν με Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Ο καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο, καθώς αυτό το διάστημα θα κριθεί το αν θα παραμείνουμε «σε σταθερότητα ή θα προχωρήσουμε προς μεγάλη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων».

Όσο για το ενδεχόμενο lockdown, ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε: «Στο τραπέζι δεν είναι ένα πλήρες κλείσιμο αλλά περισσότερο μια επιλεκτική αναστολή σε δραστηριότητες και ενδεχομένως σε περιοχές. Τι μορφή θα έχουν θα δείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας

Σύσκεψη, με αντικείμενο τη σημερινή καταγραφή των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την περαιτέρω αύξησή τους στα νοσοκομεία της Αττικής, πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γγ Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Στάθης και ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ροϊλός.

ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ από την Πανδημία: Οι “χιλιάδες ΜΕΘ” είναι μόλις… 7 στην Αττική

ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ από την Πανδημία: Οι “χιλιάδες ΜΕΘ” είναι μόλις… 7 στην Αττική

Τρέχουν και δεν φτάνουν: Αδειάζουν ΜΕΘ για να μετατραπούν σε Covid-19 - Που είναι οι 1.200 ΜΕΘ του Κικίλια;Μοιράζουν ΜΕΘ στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν καλοπληρώσει με 20.000.000 ευρώ, αντί να πάρουν μονάδες εντατικής φροντίδας και μοιράζουν εδώ κι εδώ στα τηλεοπτικά πάνελ, ψεύτικες ελπίδες ότι υπάρχουν ΜΕΘ. Ο κάθε ένας λέει το δικό του, άλλωστε στα λόγια όλα είναι εύκολα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε τον Ιούνιο ότι είναι 750, μετά κάποιοι το έκαναν 1.200 η ΠΟΕΔΗΝ λέει ότι είναι κάπου το μισό. Το θέμα είναι ότι χθες στην Αττική υπήρχαν μόλις 7 ΜΕΘ από το σύνολο των περίπου 20 σε όλη την χώρα.

Που είναι αυτοί οι αριθμοί που δίνει και έδινε η κυβέρνηση; Πουθενά. Όλα είναι ανακοινώσεις για να τις διαβάσουν στα δελτία ειδήσεων.

Οπως μας είπαν έχουν δοθεί το τελευταίο διάστημα από τον ιδιωτικό τομέα και υπολογίστε ότι κάθε ΜΕΘ κοστίζει χωρίς το προσωπικό περίπου 35.000

 • 50 ΜΕΘ βουλή
 • 174 ΜΕΘ Νιάρχος
 • 21 ΜΕΘ Kleemann
 • 40 ΜΕΘ ίδρυμα Ωνάση
 • 25 MΕΘ διάφορες επιχειρήσεις
  2εκ ΕΥΔΑΠ
 • 1 εκ Αγγελόπουλοι
 • 1 εκ Lamda Development
 • 1 εκ υπόλοιποι φορείς

Από τα 20.000.000 που έδωσαν στα ΜΜΕ για να λένε πόσο καλά τα πάνε με την πανδημία, με 35,000 κάθε ΜΕΘ, τα μισά να είχαν δώσει θα είχαμε σήμερα 285 παραπάνω κρεβάτια

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, 78 συμπολίτες μας και ασθενείς της νόσου Covid-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας

Τρέχουν και δεν φτάνουν: Αδειάζουν ΜΕΘ για να μετατραπούν σε Covid-19 - Που είναι οι 1.200 ΜΕΘ του Κικίλια;

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ και μετά από επικοινωνία με τα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονται 86 ασθενείς με κορωνοϊό και ένα διασωληνωμένο ύποπτο κρούσμα, για το οποίο αναμένεται το αποτέλεσμα του τεστ εντός της ημέρας.

Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία παραθέτει τα εξής στοιχεία:

 • Νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ ανά νοσοκομείο
 • Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: Νοσηλεύονται 24 ασθενείς σε ΜΕΘ και δεν υπάρχουν κενές κλίνες. Παράλληλα ετοιμάζεται να ανοίξει μια νέα ΜΕΘ.
 • Νοσοκομείο «Σωτηρία»: Νοσηλεύονται 23 ασθενείς σε ΜΕΘ και υπάρχουν 4 κενές κλίνες.
 • Νοσοκομείο «Αττικό»: Νοσηλεύονται 8 ασθενείς σε ΜΕΘ και υπάρχουν 3 κενές κλίνες
 • Νοσοκομείο «Θριάσιο»: Νοσηλεύονται 7 ασθενείς σε ΜΕΘ και υπάρχει 1 κενή κλίνη
 • Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Νοσηλεύονται 8 ασθενείς σε ΜΕΘ και υπάρχουν 2 κενές κλίνες
 • Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ: Νοσηλεύονται 7 ασθενείς σε ΜΕΘ σε ΜΕΘ και υπάρχουν 18 κενές κλίνες.
 • Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολη: Νοσηλεύονται 3 ασθενείς σε ΜΕΘ και υπάρχουν 10 κενές κλίνες. Επίσης νοσηλεύεται ένα ύποπτο κρούσμα διασωληνωμένο.
 • Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Νοσηλεύεται 1 ασθενής σε ΜΕΘ και υπάρχουν 5 κενές κλίνες.
 • Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας: Νοσηλεύονται 4 ασθενείς σε ΜΕΘ και υπάρχουν 3 κενές κλίνες
 • Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: Νοσηλεύεται 1 ασθενής σε ΜΕΘ και υπάρχουν 7 κενές κλίνες.

Όπως επισημαίνεται, «οι κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι ελάχιστες».

Νοσοκομεία που έχουν κλίνες ΜΕΘ χωρίς περιστατικά

 • Ρίο: Δεν νοσηλεύεται κανείς σε ΜΕΘ και υπάρχουν 5 κενές κλίνες.
 • Άγιος Ανδρέας Πατρών: Δεν νοσηλεύεται κανείς σε ΜΕΘ και υπάρχουν 4 κενές κλίνες
 • Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων: Δεν νοσηλεύεται κανείς σε ΜΕΘ και υπάρχουν 8 κενές κλίνες
 • Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου: Δεν νοσηλεύεται κανείς σε ΜΕΘ και υπάρχουν 6 κενές κλίνες
 • Βενιζέλειο Ηρακλείου: Δεν νοσηλεύεται κανείς σε ΜΕΘ και υπάρχουν 4 κενές κλίνες

«Ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ είναι πάνω από το χθεσινό αριθμό που έδωσε ο ΕΟΔΥ. Επίσης το ίδιο και το Σαββατοκύριακο. Δεν κατανοούμε γιατί δίνονται διασωληνωμένοι και όχι αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ. Γι’ αυτό βλέπουμε και τις μεγάλες αυξομειώσεις από ημέρα σε ημέρα. Μας προετοιμάζουν για διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares