Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Τραβάει συνεχώς το σχοινί η Άγκυρα: 100 τουρκικές ΜΚΟ διεκδικούν την Κρήτη & άλλα ελληνικά νησιά του Αιγαίου-ΝΕΟ προκλητικό δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου…(ΦΩΤΟ)

Αυτό είναι το νέο επαίσχυντο δημοσίευμα, αυτή τη φορά από την τουρκική εφημερίδα Βατάν…

Τα πολλαπλά αδιέξοδα του Ερντογάν τον οδηγούν πλέον σε γραφικές κινήσεις. Περισσότερες από 100 τουρκικές μη… κυβερνητικές οργανώσεις ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά και να προσφύγουν στη διεθνή Δικαιοσύνη, διεκδικώντας την επιστροφή της Κρήτης και αόριστα κάποιων νησιών του Αιγαίου στην Τουρκία, όπως αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Αναντολού σε άρθρο του.

Ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Ιλίας Τοπσακάλ και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλληλεγγύης και Αλληλοστήριξης του Τουρκικού Κόσμου Χαλίτ Κανάκ, μιλώντας στο πρακτορείο σχετικά με την προσφυγή, εξηγούν ότι ο «γείτονας» που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι η Ελλάδα, η οποία, καταστρατηγώντας το Διεθνές Δίκαιο, έχει μεταφέρει στρατεύματα στα Δωδεκάνησα.

«Αυτές οι ενέργειες της Ελλάδας έχουν αυξηθεί κατά πολύ τελευταία. Ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο, τα αποθέματα του φυσικού αερίου και ο υποθαλάσσιος πλούτος γύρω από την ΤΔΒΚ (σ.σ: Κατεχόμενα) ώθησαν την Ελλάδα να αναζητήσει συνεργάτες. Προς την ίδια κατεύθυνση άρχισαν να κινούνται και η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ακόμη και ο Λίβανος και κάποιες άλλες χώρες, χωρίς να έχουν δικαιώματα στην περιοχή με βάση το Διεθνές Δίκαιο και χωρίς καμία συμφωνία να προβλέπει κάτι τέτοιο.

Κάποιες διεθνείς εταιρίες προσπάθησαν επίσης να το εκμεταλλευτούν, ενώ κάποιες άλλες χώρες δεν έβγαλαν μιλιά. Αντιθέτως, η Τουρκία, με την πολύ σημαντική συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, εξασφάλισε την ασφάλεια και το μέλλον της στην περιοχή» υποστηρίζει ο Ιλίας Τοπσακάλ, ο οποίος σημειώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και το πολεμικό ναυτικό έχουν εκπονήσει ειδική έκθεση σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή της αν. Μεσογείου.

«Την υπόθεση έχουν αναλάβει οι νομικοί σύμβουλοι του συνδέσμου μας» εξηγεί ο Τοπσακάλ. «Σκεφτόμαστε να φέρουμε την υπόθεση αυτή ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υπόθεση αυτή δεν θα περιοριστεί μόνο στα δικαιώματα της Τουρκίας, αλλά θα περιλαμβάνει και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ».

Το σχέδιο, όπως εξηγεί, έχει ως εξής: «Οι ΜΚΟ θα ενεργήσουν από κοινού με συμμετοχή ΜΚΟ από το Καζακστάν, την Κιργισία, το Ουζμπεκιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, παρακολουθώντας και στηρίζοντας τη νομική διαδικασία. Ομοίως, υπάρχουν αρκετές αδελφές ΜΚΟ και στα Βαλκάνια που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Η έναρξη της διαδικασίας θα ξεκινήσει με μια συνάντηση που θα γίνει σύντομα».

Το δημοσίευμα της Yeni Safak

Οι προθέσεις των Τούρκων φαίνονται και από το δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Safak στις 14/05, η οποία είναι φερέφωνο της πολιτικής Ερντογάν και δείχνει την νέα γραμμή που θα ακολουθήσουν πιστά το υπουργείο Εξωτερικών και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας.

O τίτλος στο πρωτοσέλιδο είναι: «Η Ελλάδα πιστεύει θα ξεφύγει: Η Κρήτη κι άλλα 12 νησιά διεκδικούνται για επιστροφή στην Τουρκία». Μάλιστα, η εφημερίδα παρουσιάζει και χάρτη με τις επιδιώξεις της Αγκύρας στο Αιγαίο.

Τα παραπάνω τεκμαίρονται και από την δημοσιότητα που δίνεται και από τα τουρκικά ΜΜΕ. Παρακάτω βλέπετε το χτεσινό (16/5/2020) φύλλο της εφημερίδας Βατάν. Ο υπέρτιτλος αναφέρει πως ¨ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ¨.

 

με πληροφορίες από defence point.gr/newbreak.gr

 

Shares