Τρίτη , 3 Οκτωβρίου 2023

Τραγική η έλλειψη πιλότων μαχητικών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία είναι αφενός γερασμένη και αφετέρου αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα διαθεσιμότητας πιλότων


Η Τουρκία είναι γνωστό ότι επιχειρεί να αγοράσει από τις ΗΠΑ 40 F-16 BLOCK-70 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα F-16 του γερασμένου στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας της, όπου στην καλύτερη των περιπτώσεων και εφόσον αρθούν οι ενστάσεις της Αμερικανικής Γερουσίας, κάτι που δεν διαφαίνεται ούτε εύκολο αλλά ούτε και άμεσο να επισυμβεί, τα νέα μαχητικά θα αφιχθούν στην Τουρκία στην καλύτερη περίπτωση, από το 2026 και μετά.

Ωστόσο το κυριότερο πρόβλημα για την Τουρκία δεν φαίνεται να είναι μόνο η υλοποίηση της παραπάνω αγοράς, αλλά και η ελλιπής διαθεσιμότητα πιλότων για να πετάξουν, στην οποία αναφέρεται σε άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι “Σήμερα, οι νέες προβλέψεις της πολεμικής αεροπορίας δείχνουν ότι ο αριθμός των Τούρκων πιλότων μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του 2016, εάν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 2030”

Οι διώξεις Ερντογάν το 2016 δημιουργούν πρόβλημα διαθεσιμότητας πιλότων στη Τουρκική Πολεμική Αεροπορία

“Η Τουρκία υφίσταται τεράστια οπισθοδρόμηση διαγράφοντας δουλειά και εμπειρία δεκαετιών στην εκπαίδευση πιλότων μάχης. Μια σοβαρή έλλειψη πιλότων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που επιδεινώθηκε από μια μαζική εκκαθάριση στρατιωτικών αεροπόρων από την κυβέρνηση με κατασκευασμένες κατηγορίες το 2016, εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας να χειρίζεται μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4.

Αυτό το οξύ πρόβλημα παρουσιάζει ακόμη περισσότερες προκλήσεις για τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ από τις ήδη παρεμποδισμένες προσπάθειες εκσυγχρονισμού του ταλαιπωρημένου στόλου αεροσκαφών εν μέσω προβληματικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ για αναβαθμίσεις και νέες παραγγελίες.

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (Türk Hava Kuvvetleri), η οποία διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο στόλο F-16 στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ήταν κάποτε ένας ισχυρός θεσμός που παρείχε εκπαίδευση πιλότων μάχης τόσο για μέλη του ΝΑΤΟ όσο και για εγκεκριμένους εταίρους σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, τον κύριο προμηθευτή του αεροσκάφους στην Τουρκία.

Ωστόσο, λόγω της άνευ προηγουμένου καταστολής του στρατού και των αυθαίρετων απολύσεων από την ισλαμιστική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016, η αεροπορία αντιμετωπίζει πλέον σημαντική έλλειψη τόσο σε πιλότους όσο και σε εκπαιδευτές. Δυστυχώς, δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να συνέλθει από αυτό το χτύπημα σύντομα.Τα ζοφερά νούμερα μιλούν από μόνα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο πρώην Σμήναρχος της πολεμικής αεροπορίας Ahmet Özçetin το 2017, η Τουρκία είχε καταφέρει να εκπαιδεύσει περίπου 1.200 πιλότους F-16 από το 1987, όταν άρχισε να πετά με το συγκεκριμένο μαχητικό αεροσκάφος.

Ο Özçetin, ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που άδικα απολύθηκαν και φυλακίστηκαν στην Τουρκία με ψευδείς κατηγορίες, λέγοντας ότι η εκπαίδευση ενός πιλότου της πολεμικής αεροπορίας απαιτεί πολύ χρόνο, προσπάθεια και πόρους.

Είπε ότι όταν απολύθηκε το 2016 μετά από ένα ψευδές πραξικόπημα από την κυβέρνηση Ερντογάν για να δημιουργήσει πρόσχημα για μαζικές εκκαθαρίσεις στον στρατό και σε άλλα ιδρύματα, περίπου 100 φοιτητές πιλότοι που επρόκειτο να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους F-16 στην Άγκυρα απολύθηκαν.

Μερικοί από αυτούς τους μαθητές ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα προγράμματά τους με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πριν επιστρέψουν στην Τουρκία για τελικές σπουδές και εκπαίδευση.

Σε ένα ολονύκτιο προεδρικό διάταγμα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση για πιθανές επιπτώσεις, ο Ερντογάν έκλεισε την Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας, τη ραχοκοκαλιά της εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης πιλότων, στις 25 Ιουλίου 2016.

Η κυβέρνηση αφαίρεσε επίσης τον τίτλο του αξιωματικού από όλους τους νέους αποφοίτους εκείνης της χρονιάς και μετέφερε δόκιμους που δεν είχαν αποφοιτήσει ή δεν σπούδαζαν ακόμα σε άλλα πανεπιστήμια που δεν είχαν στρατιωτική εκπαίδευση.

Η Τουρκία έφθασε σε σημείο να έχει λιγότερους πιλότους από τα αεροσκάφη της

Πριν από τον Ιούλιο του 2016, η Πολεμική Αεροπορία είχε 1.301 πιλότους σε ενεργό υπηρεσία, με 668 από αυτούς μάχιμους πιλότους. Η κυβέρνηση Ερντογάν εκκαθάρισε συνοπτικά 772 πιλότους χωρίς καμία στρατιωτική, διοικητική ή ποινική έρευνα. Επίσης ανέστειλε την ένταξη στην Πολεμική Αεροπορία σε 113 πιλότους.

Με τον αριθμό των απόστρατων πιλότων να προστίθεται στον απολογισμό, η πολεμική αεροπορία είχε φθάσει στο σημείο να έχει λιγότερους μάχιμους πιλότους από ότι μαχητικά αεροσκάφη στον στόλο της.

Αυτό δεν είναι το μόνο θλιβερό κεφάλαιο σε αυτό το έπος. Η απόλυση εκπαιδευτών πιλότων, που συνήθως επιλέγονται από αυτούς που υπηρέτησαν με διάκριση στην αεροπορία για χρόνια και είχαν άριστο υπηρεσιακό ιστορικό, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τη δεινή κατάσταση για την αεροπορία.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares